Andy Malengier, geboren in Ieper op 9 juni 1971, houdt er een duidelijke filosofie op na. Zijn ontwerpen moeten een positief effect hebben op de gemoedsgesteldheid van de mens en de verdere (her)inrichting van de buitenruimte.

Als kind had Andy een constante voorliefde voor de natuur en tekenen. Op 15-jarige leeftijd trok Andy dan ook naar Gent om er les te volgen in de afdeling Artistieke Humaniora van Sint-Lucas. Daar werd hij niet alleen geconfronteerd met tekenen en ontwerpen, maar ook met architectuur, vormgeving, kunst, schilderen, maquettes bouwen, enz. Die opleiding bleek een fantastische basis om later naar Melle te trekken, waar hij verder studeerde aan de Hogeschool Gent, Departement Biowetenschappen en Landschapsarchitectuur.

Eenmaal het diploma hoger onderwijs op zak koos Andy Malengier niet onmiddellijk voor een zelfstandig bestaan als tuinarchitect. Hij ging aan de slag in enkele tuinaanlegbedrijven waar hij praktijkervaring kon opdoen. In deze tijd combineerde hij zijn werk met een opleiding van een postgraduaat aan de afdeling Monumenten- en Landschapszorg van de Kunstacademie in Antwerpen. Deze studies werden vroegtijdig stopgezet daar hij toen de kans kreeg om in de stad Wervik aan de slag te gaan als plaatsvervangend hoofd van de stedelijke groendienst.

Na 3 jaar zette hij de stap naar een zelfstandig bestaan en richtte zijn eigen ontwerpbureau op. Zijn werkterrein is heel verscheiden. Het omhelst het ontwerp van private tuinen, de openbare ruimte, omgeving van bedrijven, stedenbouwkundige studies en het ontwerp van funeraire kunst. Met zijn ontwerpen voor begraafplaatsen wist hij zich moeiteloos te onderscheiden, getuige de in 1999 gewonnen International Funeral Award (IFA) met het ontwerp voor de parkbegraafplaats van Wervik. Een unieke prestatie, daar hij toen de veelbesproken realisatie van de begraafplaats in Kortrijk, een ontwerp van de Milaneese architect Bernardo Secchi, achter zich kon laten. In 2004 werd terug de IFA gewonnen in de categorie funeraire kunst, waar zijn ontwerpen voor een aantal grafzerken een onderscheiding kregen. Ook in 2007 werd de IFA gewonnen met de realisatie van 4 begraafplaatsen voor de gemeente Zonnebeke. Ondertussen kreeg hij meerdere opdrachten voor de studie van begraafplaatsen over gans Vlaanderen. Vorig jaar won Andy Malengier tevens de openbare ontwerpwedstrijd met zijn ontwerp voor een nieuwe begraafplaats in Watou. Dit jaar werd hij laureaat met de nieuwe begraafplaats van Vleteren.

Naast deze onderscheidingen in de wereld van begraafplaatsen kon Andy Malengier ook een belangrijke wedstrijd winnen met de recente vernieuwing van de dorpskern van Oostnieuwkerke. Het doel zich niet alleen te onderscheiden in begraafplaatsen, maar in de discipline van de landschapsarchitectuur in het algemeen werd hiermee duidelijk gesteld!