NIEUWS

28 10 2016: Persconferentie gevolgd door wandeling op de Sint- Lambertusbegraafplaats in Oedelem

Het stenen kerkhof van Sint-Lambertus werd omgevormd tot een groen begraafpark en is daarmee pesticidenvrij, onderhoudsvriendelijk en bijenvriendelijk geworden.

'Na maanden ingrijpende werken is het stenen kerkhof Sint-Lambertus veranderd tot een mooi groen begraafpark. De waterproblemen werden aangepakt, gras vervangt het rode grind en een nieuw kasseipad zorgt voor een veilige wandel- en fietsverbinding. Het funerair erfgoed is in kaart gebracht en wordt opengesteld voor hergebruik of peterschap. Bijzonder trots op het resultaat. Het vernieuwde begraafpark is de bekroning van jarenlange voorbereiding en een grote inzet van de werkgroep begraafplaatsen en de groendienst' Gijs Degrande, schepen van de gemeente Beernem.

Directe link naar dit artikel: Persconferentie gevolgd door wandeling op de Sint- Lambertusbegraafplaats in Oedelem

07 12 2015: Anne Provoost vertelt in deze film over de begraafplaats van Vleteren

28 11 2015: Nieuw project! Dorpskern Zandvoorde

Nieuw project! Dorpskern Zandvoorde

In opdracht van de gemeente Zonnebeke zal een ontwerp gemaakt worden voor de herinrichting van de dorpskern van Zandvoorde. Met de dorpskern van Zandvoorde volgt mijn 6de project ivm de herinrichting van onze dorpskernen. Naast de vernieuwing die ik heb neergezet met de begraafplaatsen zet de beoogde vernieuwing voor onze Vlaamse dorpskernen zich ook door! De nieuwe dorpskernen moeten mooier en humaner ingericht worden. Ze moeten terug reflecteren naar het verleden, terug een eigen identiteit verkrijgen en een zegen worden voor de toekomst!

Directe link naar dit artikel: Nieuw project! Dorpskern Zandvoorde

24 11 2015: Laureaat met de nieuwe begraafplaats van Vleteren!

Laureaat met de nieuwe begraafplaats van Vleteren!

Met trots kan ik melden dat vandaag mijn ontwerp en realisatie van de nieuwe begraafplaats van Vleteren laureaat werd uit 100 West-Vlaamse projecten van de afgelopen 15 jaar.
Dit ging door in het ontmoetingscentrum ‘De Schouw‘ in Lichtervelde en werd georganiseerd door WinVorm, opgericht door de Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales Leiedal en WVI, Team Vlaams Bouwmeester en de Vlaamse Landmaatschappij. Er werd een WinVorm-kaart opgemaakt met 100 inspirerende projecten. Ook mijn realisaties van de parkbegraafplaats in Wervik, de dorpskern van Oostnieuwkerke en de herinrichting van de Mandelvallei in Oostrozebeke staan er heel mooi tussen!

Na een succesvol archeologisch onderzoek naar de restanten van een oude Keltische en daarna Romeinse begraafplaats kreeg ik de eer om voor op diezelfde plaats een nieuwe centrale parkbegraafplaats te ontwerpen. Overleden inwoners uit Oost-Vleteren, West-Vleteren en Woesten zullen vanaf nu op deze nieuwe parkbegraafplaats niet alleen begraven kunnen worden maar ook een heel waardig afscheid krijgen in een heel mooie landschappelijk decorum. Het is een sterk in zijn landschap geïntegreerd ontwerp waarbij heel veel aandacht besteed is aan een nieuwe vorm van as bezorging en een sterke architecturale circulatie inzake het ritueel van het afscheid nemen. Het laatste afscheid dat hier letterlijk en figuurlijk op een hoger niveau gebracht wordt.

'In het zware uur van het afscheid heeft de mens geen nood aan een preek, doch aan stilte en verzoening ...' Gilbert Decouvreur

Directe link naar dit artikel: Laureaat met de nieuwe begraafplaats van Vleteren!

01 09 2015: Renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Vladslo goed gestart

Renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Vladslo goed gestart

Het is een grote eer deze bijzonder mooie plaats te mogen renoveren!

In opdracht van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge in Kassel, heb ik de studie uitgevoerd voor de grondige renovatie van de Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Vladslo. De begraafplaats in Vladslo is de laatste rustplaats van 25645 Duitse soldaten en telt jaarlijks ongeveer 90000 bezoekers. De begraafplaats is een ontwerp van de architect Robert Tischler en bezit een schitterende beeldengroep van een treurend ouderpaar van de hand van de wereldberoemde Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz voor haar 17- jarige zoon Peter Kollwitz die op 23 oktober 1914 in het naburige Esen sneuvelde. Het graf van Peter ligt vlak voor het treurend ouderpaar. De begraafplaats werd in 1997 beschermd als monument. In 2014 is het 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. De begraafplaats dient met het oog op deze aanstaande datum grondig gerenoveerd te worden. In het kader van de werkzaamheden moeten de terrastegels heraangelegd worden, bestratingen vernieuwd worden, grasvelden hersteld worden en een nieuwe oprit voor minder validen en onderhoudsvoertuigen aangelegd worden.

Directe link naar dit artikel: Renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Vladslo goed gestart

01 09 2015: Grondige renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark goed gevorderd

Grondige renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark goed gevorderd

In opdracht van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge heb ik de studie uitgevoerd voor de renovatie landschappelijke renovatie van de Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark. Deze studie verliep in samenwerking met architect Dries Vanhove die de studie uitvoerde voor de renovatie van het inkomgebouw.
De begraafplaats in Langemark is de laatste rustplaats van 44304 Duitse soldaten en telt jaarlijks ongeveer 130000 bezoekers. De begraafplaats staat bekend als de begraafplaats van oorlogsvrijwilligers en is ook op heden bekend als ‘Studentenbegraafplaats’. De begraafplaats is een ontwerp van de architect Robert Tischler en bezit een schitterende beeldengroep van 4 treurende soldaten van de hand van de Duitse beeldhouwer Emil Krieger. De begraafplaats werd beschermd als monument. In 2014 is het 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. De begraafplaats dient met het oog op deze aanstaande datum grondig gerenoveerd te worden. In het kader van de werkzaamheden moeten naast de opsluitstenen van het massagraf ook de bestaande bestratingen en terrassen vernieuwd worden. Bovendien worden er nieuwe bestratingen aangelegd, trappen opgeknapt en drainages aangelegd, die oa ook bij het massagraf water moeten afvoeren. Grasvelden worden hersteld, hagen gerooid en een geschikte toegangsbestrating voor minder validen gecreëerd.

Naast deze restauratie zal vooral één bouwelement het uitzicht van de begraafplaats grondig veranderen. Het oorspronkelijke concept zal hersteld worden door het oprichten van een muur uit Weserzandsteen voor het kameradengraf. Hierdoor ontstaat een soort ruimte die aanvankelijk het uitzicht beperkt. De doelstelling is de bezoeker opnieuw een verplichte weg te laten volgen en hem zodanig te leiden naar de climax van zijn bezoek: het kameradengraf waarin 24918 soldaten rusten. In navolging van de oorspronkelijke plannen zal de beeldengroep de ‘4 treurende soldaten’, achter het kameradengraf geplaatst worden zoals voorzien was door de beeldhouwer Professor Emil Krieger.

Directe link naar dit artikel: Grondige renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark goed gevorderd

19 12 2014: Atelier Gilbert Decouvreur - 37 jaar architecturale vorming van het hoogste niveau!

Atelier Gilbert Decouvreur - 37 jaar architecturale vorming van het hoogste niveau!

Ik was heel opgetogen toen ik door mijn oud leraar, Gilbert Decouvreur, zelf op de hoogte werd gebracht dat zijn levenswerk ‘37 jaar Architecturale Vorming’ gebundeld werd in 8 schitterende boekdelen! 1340 pagina's met een selectie van de beste werken van zijn studenten van de afgelopen 37 jaar.

Toen ik als 15 jarige naar het Sint-Lucas instituut in Gent trok om er de Artistieke Humaniora te volgen, ging er voor mij een andere wereld open. 3 jaar lang mocht ik er artistiek onderwijs volgen van het hoogste niveau met Gilbert Decouvreur als mijn titularis. Een bezielt man, een leraar-architect, die bewust voor het onderwijs koos. En met resultaat! Tot op heden werpt de unieke opleiding die ik toen genoot nog steeds zijn vruchten af en vertaalt zich in schitterende gerealiseerde plaatsen. Plaatsen die reflecteren naar het verleden, een eigentijdse identiteit bezitten en een zegen zullen zijn voor de toekomst! Ik zal er Gilbert voor altijd dankbaar voor zijn!

Op de website http://nl.blurb.com/bookstore/c-architecture kan u de 8 boekdelen via een preview inkijken en eveneens bestellen.
Zie website
Onderstaande tekst kan u op de website lezen:

In het atelier van Gilbert Decouvreur ontdekken jongeren tussen 16 en 18 jaar hoe ze met eigen handen een wereld van vormen creëren. Niet dat Gilbert Decouvreur de illusie zou koesteren een nieuwe wereld te moeten uitvinden, integendeel, ze bestaat echt en is een historisch gefundeerde aandacht die moet overgedragen worden. Deze reeks publicaties zijn de resultaten van het atelier sedert 1978 waarin de natuur en haar verlengstuk, de menselijke nederzettingen tot ruimtelijke organisaties onder de vorm van maquettes hebben geleid.

Directe link naar dit artikel: Atelier Gilbert Decouvreur - 37 jaar architecturale vorming van het hoogste niveau!

19 12 2014: Laureaat wedstrijd kandidatuur voor volkstuintjes in Ninove!

Vandaag het goede nieuws ontvangen dat de wedstrijd kandidatuur voor volkstuintjes in Ninove gewonnen werd! Deze wedstrijd werd gewonnen in samenwerking met architectengroep III uit Brugge die de verschillende paviljoenen voor de volkstuintjes zal ontwerpen.

Directe link naar dit artikel: Laureaat wedstrijd kandidatuur voor volkstuintjes in Ninove!

16 11 2014: Herfsttijloos - Voordracht over de stille beleving van de buitenruimte, over kunst & landschap

Herfsttijloos - Voordracht over de stille beleving van de buitenruimte, over kunst & landschap

Voor de vierde maal worden in november 2014 nieuw beeldend werk van Els Vermandere en najaarsreflecties samengebracht in het oude dorpsschooltje van Lampernisse. Verbeelding, verwondering en verstilling verbinden Lampernisse, het oude schooltje en het werk van Els. De lezingen, de tentoonstelling en de omgeving sluiten dan ook dit jaar naadloos op elkaar aan. Ikzelf heb de eer om er op zondag 16 november om 11u een toepasselijke voordracht te geven over de stille beleving van de buitenruimte, over kunst en landschap.
Omwille van het beperkt aantal plaatsen moet u voor deze lezingen vooraf inschrijven via [email protected] Er wordt een bijdrage van 5€ gevraagd in de organisatiekost. U krijgt nadien een drankje aangeboden en kunt ook de tentoonstelling bezoeken.

Zie website Els Vermandere

Directe link naar dit artikel: Herfsttijloos - Voordracht over de stille beleving van de buitenruimte, over kunst & landschap

15 10 2014: Met oprechte dank mevrouw Rosa Lernout-Martens

In mijn artistieke loopbaan tot op heden heb ik het geluk gehad enkele grootse personaliteiten te ontmoeten die in mij geloofden en schitterende kansen gaven. Ik kan ze jammer genoeg tellen op één hand … Rosa was daar de eerste van. Het verkregen vertrouwen heb ik diep gerespecteerd. Bijgevolg ben ik steeds tot het uiterste blijven volharden om mooie, tijdloze plaatsen te realiseren die de mens schoonheid, troost, hoop en vreugde bieden. Plaatsen tot stand gekomen mits de steun en het geloof van sterke, eerlijke en heel moedige politici. Wat ben ik blij dat ik Rosa daarvoor zelf een aantal keer persoonlijk heb kunnen bedanken.

Bijzonder aan Rosa was dat zij de gave bezat steeds op alle vlak en bij iedereen het goede te kunnen onderscheiden van het middelmatige. Ze was een dame en burgemeester met heel grote klasse en een onovertroffen patron. De grote architect Edwin Lutyens zei ooit, … ‘There will never be great architects or great architecture without great patrons’.

Beste mevrouw Rosa Lernout-Martens, mijn diepe treurnis zal uiteindelijk overgaan in schitterende herinneringen en een eeuwige dankbaarheid. Ik wens jou een rustige uitvaart naar jouw welverdiende Elysese eiland.

Directe link naar dit artikel: Met oprechte dank mevrouw Rosa Lernout-Martens

21 08 2014: Laureaat internationale ontwerpwedstrijd nieuwe begraafplaats Watou!

In het voorjaar publiceerde de stad Poperinge een openbare ontwerpwedstrijd voor de nieuwe begraafplaats van Watou.
Het kunstenaarsdorp Watou is in het artistieke milieu internationaal gekend. De belangstelling was dan ook navenant.
Er werden 30 kandidaturen gesteld waarvan er uiteindelijk 11 ontwerpen werden ingediend door ontwerpers uit binnen- en
buitenland. Met trots kan ik melden dat mijn bureau de uiteindelijke laureaat werd van deze felbegeerde ontwerpwedstrijd!

Directe link naar dit artikel: Laureaat internationale ontwerpwedstrijd nieuwe begraafplaats Watou!

02 06 2014: Ontwerp eerste fase herinrichting begraafplaats De Panne goedgekeurd

Ontwerp eerste fase herinrichting begraafplaats De Panne goedgekeurd

Met het oog op een dreigend tekort in de bestaande urnenmuur dringt een herinrichting van de gemeentelijke begraafplaats in De Panne zich op. De gemeenteraad keurde op 2 juni de plannen van architect Andy Malengier goed.
Vanuit het principe ‘Iedereen verdient een mooie rustplaats’ werd gekozen voor een herinrichting en uitbreiding van de begraafplaats die de noden voor minstens de volgende vijftig jaar dekt.

Het ontwerp voorziet 4 fasen, waarvan voorlopig enkel de eerste fase concreet op het programma staat. Het zijn de plannen van deze eerste fase die goedgekeurd werden door de gemeenteraad. Concreet omvat deze fase een uitbreiding van het columbarium, het urnenveld en de aanleg van een strooiweide. Om deze uitbreiding te realiseren zal het aanpalende Artiestenpad verplaatst worden.

Fase 1

Een lange laan met columbariumelementen zal de rechterzijde van het kerkhof omringen. Er komen 56 columbariumelementen met elk 4 nissen voor 2 urnen. Dit totaal van 448 urnen kan indien nodig op termijn verdubbeld worden.

De laan met columbariumelementen loopt over in twee rijen urnenvelden. Dit biedt plaats aan 432 urnen, onderverdeeld in gedenkplaten van 4 urnenkelders met plaats voor 2 urnen per kelder. Door de uitbreiding ontstaan ook 108 nieuwe plaatsen voor dubbele grafkelders.

Op het einde van de laan ligt de strooiweide. Hier komen enkele zitbanken, een herdenkingselement en een ceremoniële sokkel. Het geheel wordt ingekaderd in rustgevend groen.

Er werd een budget van 1.160.000 euro voorzien voor deze eerste fase. De bouwvergunning wordt in de loop van de maand juni aangevraagd. Indien deze wordt goedgekeurd, kunnen de werken eind 2014 starten. In dit ideale scenario kunnen de werken eind 2015 afgerond worden.

Fase 2 tot 4

Het ontwerp voorziet in meerdere fases, maar het is niet zeker dat deze allemaal uitgevoerd zullen worden. De tweede fase omvat de creatie van een ceremoniële ruimte voor de laatste groet en de aanleg van een afscheidstuin met rustgevend water dat de kist begeleidt naar de laatste rustplaats van de overledene. De derde fase is de renovatie van de oudste delen van het huidige kerkhof. De laatste fase omvat een volledige heraanleg van de ingang.

Directe link naar dit artikel: Ontwerp eerste fase herinrichting begraafplaats De Panne goedgekeurd

28 05 2014: Plechtige opening van de nieuwe parkbegraafplaats van Vleteren

Plechtige opening parkbegraafplaats Vleteren

Afgelopen woensdag 28 mei 2014 werd de nieuwe parkbegraafplaats van Vleteren in beperkte kring plechtig geopend. Na een toespraak van dhr. Stéphane Mourisse, burgemeester van Vleteren en mijzelf werd de parkbegraafplaats door de priester ingewijd. Vervolgens kwam de piper Frank Dubois het geheel een onvergetelijke sfeer brengen. Nadien konden we genieten van het typische streekbier en een broodje. Het was een eenvoudig mooie inhuldiging. Proficiat aan de gemeente Vleteren!

Directe link naar dit artikel: Plechtige opening van de nieuwe parkbegraafplaats van Vleteren

25 03 2014: Voordracht in de Kazematten van Ieper op 03 april 2014 om 19u30

Voordracht in de Kazematten van Ieper op 03 april 2014 om 19u30

In deze voordracht over spirituele landschapsarchitectuur zal ik u een boeiende reportage geven over schitterende begraafplaatsen, dorpskernen en ‘spirituele’ plaatsen uit binnen- en buitenland gevolgd door een voorstelling van mijn eigen werk tot op heden. Ik zal u mee nemen in een verhaal over schoonheid, stilte, bewustwording en een spiritualiteit waarbij de beleving van de mens centraal staat. Spirituele landschapsarchitectuur met een optimale beleving als streefdoel vindt in mijn ontwerpen terug een plaats, en dat midden onze profane wereld. Het zijn plaatsen waar de kunst om te leven, de kunst om te sterven en de kunst om los te laten de perfecte harmonie vinden! Het afscheid en de latere herdenking van een dierbare moet in onze maatschappij, via een architectuur waarin mythe, traditie en stilte en hoop geïntegreerd zijn, op een hoger niveau geplaatst worden! Op aangepaste muziek zal ik via prachtige teksten en met foto’s van schitterende publieke plaatsen in onze dagelijkse samenleving geen nieuw maar een verloren fundamenteel aspect van ons bestaan terug aan het daglicht brengen.

Directe link naar dit artikel: Voordracht in de Kazematten van Ieper op 03 april 2014 om 19u30

04 02 2014: De werken voor de aanleg van de centrale begraafplaats in Vleteren goed gevorderd

De werken voor de aanleg van de centrale begraafplaats in Vleteren zijn goed gevorderd. Deze week werden de aanplantingswerken aangevat en is de afwerking van de ceremoniële afscheidsplaats volop bezig. De werken worden uitgevoerd door de firma Arbowar uit Wargem voor een bedrag van 689.919,10 € inclusief BTW. Er zijn 150 werkdagen voorzien.

Directe link naar dit artikel: De werken voor de aanleg van de centrale begraafplaats in Vleteren goed gevorderd

31 01 2014: Voordracht in OC Ter Streye te Sint Denijs op 07 februari 20104 om 19u30

Een stukje landschap spiritueel beleven

Tuinen, parken of stroken groen moeten geconcipieerd en aangelegd worden. Landschappen daarentegen percipiëren we veeleer als eeuwenoude natuurgegevens. Niettemin grijpen we er duchtig op in - we wonen erin, werken erin, rijden erdoor, … kortom we maken er (goed?) gebruik van - zodat langzaam maar zeker de mens zijn stempel erop gedrukt heeft. Toch zijn er zelfs in verstedelijkte gebieden gezegende plekjes te vinden, waar het uitzicht niet alleen dichters, schilders of fotografen, maar ook u en mij inspireren kan. Zeker waar landschapsarchitectuur de omgeving een handje toesteekt, ontstaan openluchtoorden waarin de bezoeker met welbehagen toeft. Omdat hij er ook spiritueel kan herademen, er de nodige sereniteit ondervindt om op te gaan in bewustwording en bezinning. Zo ontwerpt en ontwikkelt een landschapsarchitect als Andy Malengier in harmonie met de natuurlijke entourage en de culturele context prachtige dorpskernen, begraafplaatsen, rivierboorden en andere publieke ruimtes waar iets fundamenteel menselijks te beleven valt. Onder de opeenvolging der seizoenen en de wisseling van weersomstandigheden, met een samenspel van vormen en lijnen, van nabijheid en perspectief zijn het kleine oasen van rust en stilte, waar de moderne mens in zijn banale en profane dagdagelijkse wereld bij pozen nood aan heeft. In een sfeervolle voordracht over spirituele landschapsarchitectuur met realisaties uit binnen- en buitenland laat Malengier ons d.m.v. beeld, tekst en muziek zien, horen en voelen hoe innig we een landschappelijk decorum kunnen beleven. Vanzelfsprekend worden daarin ook zijn eigen functioneel-artistieke creaties voorgesteld, zoals een funeraire herdenkingstuin in Klerken, park- en andere kerkhoven in Wervik, Geluveld, Zonnebeke, Passendale, dorpscentra van Oostnieuwkerke en Oostrozebeke, enz. Deze boeiende reportage over verkwikkende plaatsen waar schoonheid, mythe, traditie een haast mystieke uitstraling krijgen, kan onze geesteskracht en levenskunst alleen maar versterken. Werviknaar Andy Malengier presenteert u zijn ‘landschapskunde’ in het O.C. TER STREYE in SINT-DENIJS op VRIJDAG 7 FEBRUARI van 19.30 u. (stipt!) tot 22 u. Deze schitterende avond is een organisatie van het plaatselijke DAVIDSFONDS, waartoe bestuurslid Bart Vuylsteke, een Sint-Denijse collega landschapsarchitect die occasioneel met de spreker samenwerkt, het initiatief nam. Toegang: 5 euro voor DF-leden; 8 euro voor niet-leden (Auteur Bart Vuylsteke)

Directe link naar dit artikel: Voordracht in OC Ter Streye te Sint Denijs op 07 februari 20104 om 19u30

21 10 2013: Artikel in Publieke Ruimte - Epekeina

In het vaktijdschrift ‘Publieke Ruimte’ staat een mooi artikel over Epekeina

Directe link naar dit artikel: Artikel in Publieke Ruimte - Epekeina

15 10 2013: Artikel in het vakblad Stad & Groen

In een nieuw vakblad voor openbare ruimte hoort ook een interview met een landschapsarchitect.
Dit keer is dat met de Belgische Andy Malengier, ontwerper van het prijswinnend dorpscentrum van Oostnieuwkerke in de Vlaamse Westhoek. Zijn ontwerpen zijn naar eigen zeggen een stille aanklacht tegen het stedenbouwkundig modernisme.

Directe link naar dit artikel: Artikel in het vakblad Stad & Groen

05 08 2013: Mooi artikel in het Nederlands vaktijdschrift Tuin & Landschap

Beslotenheid in open landschap

In de 13de uitgave van het Nederlandse vaktijdschrift verscheen een mooi artikel van auteur Emile van den Berg met als titel ‘Beslotenheid in open landschap’.

Het artikel werd als volgt ingeleid:
In het glooiende landschap van Zuidwest-Vlaanderen ontwierp Andy Malengier een grote tuin met diverse besloten ruimtes en een natuurlijke aansluiting op de omringende heuvels en bossen. "Een omgeving als deze is kwetsbaar en vraagt zorgzaamheid. Vormgeving heb ik daarom met respect voor de omgeving ingepast."

Directe link naar dit artikel: Mooi artikel in het Nederlands vaktijdschrift Tuin & Landschap

05 08 2013: De werken voor de uitbreiding van het kerkhof in Kortenberg-Meerbeek goed gestart

De werken voor de uitbreiding van het kerkhof in Meerbeek, deelgemeente van Kortenberg zijn goed gestart. De werken worden uitgevoerd door de firma SOGA uit Verrebroek voor een bedrag van 86314,06 euro.

Directe link naar dit artikel: De werken voor de uitbreiding van het kerkhof in Kortenberg-Meerbeek goed gestart

05 08 2013: De werken voor de aanleg van de centrale begraafplaats in Vleteren volop bezig

De werken voor de aanleg van de centrale begraafplaats in Vleteren zijn volop bezig. De werken worden uitgevoerd door de firma Arbowar uit Wargem voor een bedrag van 689.919,10 € inclusief BTW. Er zijn 150 werkdagen voorzien.

Directe link naar dit artikel: De werken voor de aanleg van de centrale begraafplaats in Vleteren volop bezig

05 08 2013: De werken voor de eerste fase uitbreiding kerkhof Zillebeke goed gevorderd

De werken voor de eerste fase van de uitbreiding van het kerkhof in Zillebeke zijn reeds goed gevorderd. De werken worden uitgevoerd door de firma Frans Maes uit Lendelede voor een bedrag van 186782,80 euro.

Directe link naar dit artikel: De werken voor de eerste fase uitbreiding kerkhof Zillebeke goed gevorderd

18 04 2013: EPEKEINA

EPEKEINA is mijn bijdrage aan de kunstroute 'Grensverbeelding' van 20 april tot 14 juli 2013

Met het project 'Grensverbeelding' brengen de vier grensgemeenten Halluin, Menen, Wervicq-Sud en Wervik verschillende kunstenaars samen. Ze kregen elk de opdracht hun licht te laten schijnen op het thema 'Grens', in de breedste zin van het woord. Iedere kunstenaar interpreteerde het begrip grens op zijn eigenste manier, vaak met de rivier de Leie als rode draad. De kunstenaars gaan op hun beurt de confrontatie aan met het landschap. Zij laten ons op een andere manier kijken naar onze grens, soms met een kwinkslag, anderen dan weer met heel veel zin voor realiteit. De 25 km lange fietsroute Grensverbeelding, in samenwerking met de Streekvertelsels, is een boeiende en verrassende aaneenschakeling van verhalen en kunst op vaak ongewone locaties langsheen de grens en de Leie.

Alle locaties zijn open op donderdag, zaterdag en zondag, van 14 tot 17 uur. Een kaart of catalogus vind je in de instappunten Tabaksmuseum Wervik - Schippershof Menen - La Galerie Halluin of op www.300jaargrens.eu

EPEKEINA

In het kader van de kunstroute 'Grensverbeelding' zorgt de installatie ‘Epekeina’ voor een iets duidelijkere verbeelding van het op de parkbegraafplaats reeds 12 jaar bestaande ‘grensbeeld’.

‘Epekeina’ is een Grieks woord wat ‘voorbij de grens’ of ‘aan gene zijde van’ betekent. Vele filosofen hebben ‘Epekeina’ in hun geschriften opgenomen.

Volgens Harold F. Cherniss, een expert in de Griekse filosofie, betekent ‘Epekeina Nou’, ‘Beyond Human Reason’, of ‘Voorbij het Verstand’. Deze betekenis kan ik koppelen aan een aan mij gerichte brief van Gilbert Decouvreur waarin stond: “Het was de grote en heerlijke opgave van de ontwerper om in de taal der schoonheid tot de bedroefden te spreken, een taal van vrede, die alle verstand te boven gaat”.

Daarnaast zorgt ‘Epekeina’ hier ook voor een grensbeeld met een verbondenheid. Plato zei: ‘Epekeina tes ousias’, wat het ‘bovenwezenlijke’ betekent. Het ‘bovenwezenlijke’, wat niet past in ons dagdagelijks samenleven, maar in een bestaan dat over het zijn heen gaat. Waarmee hij het bezit van een bovenmenselijke verbondenheid en volmaaktheid van het bestaan van de mensheid in het licht stelde.

Friedrich Nietzsche zei het ook mooi: “Het wezen van de kunst wil het bestaan doortrekken tot een staat van volmaaktheid en vervulling. Kunst is wezenlijk bevestiging, zegening, vergoddelijking van het bestaan”.

Hieraan kan ik toevoegen dat de grens van water een tijdloze en universele grens is in de zoektocht van de mens naar het onbekende, het onzegbare.

De installatie ‘Epekeina’ verduidelijkt hier dus een schitterend diepmenselijk en mythisch grensbeeld en vertoont via een onzegbare taal van schoonheid en vrede een verbondenheid tussen twee door water gescheiden werelden.

Directe link naar dit artikel: EPEKEINA

26 02 2013: Voordracht in de Academie van Kortrijk op 22 maart 2013 om 19u30

In deze voordracht over spirituele landschapsarchitectuur zal ik u een boeiende reportage geven over schitterende begraafplaatsen, dorpskernen en ‘spirituele’ plaatsen uit binnen- en buitenland gevolgd door een voorstelling van mijn eigen werk tot op heden. Ik zal u mee nemen in een verhaal over schoonheid, stilte, bewustwording en een spiritualiteit waarbij de beleving van de mens centraal staat. Spirituele landschapsarchitectuur met een optimale beleving als streefdoel vindt in mijn ontwerpen terug een plaats, en dat midden onze profane wereld. Het zijn plaatsen waar de kunst om te leven, de kunst om te sterven en de kunst om los te laten de perfecte harmonie vinden! Het afscheid en de latere herdenking van een dierbare moet in onze maatschappij, via een architectuur waarin mythe, traditie, stilte en hoop geïntegreerd zijn, op een hoger niveau geplaatst worden! Op aangepaste muziek zal ik via prachtige teksten en met foto’s van schitterende publieke plaatsen in onze dagelijkse samenleving geen nieuw maar een verloren fundamenteel aspect van ons bestaan terug aan het daglicht brengen.

Directe link naar dit artikel: Voordracht in de Academie van Kortrijk op 22 maart 2013 om 19u30

08 02 2013: Start studie grondige renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Vladslo

In opdracht van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge zal ik de studie verzorgen voor de grondige renovatie van de Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Vladslo. De begraafplaats in Vladslo is de laatste rustplaats van 25645 Duitse soldaten en telt jaarlijks ongeveer 90000 bezoekers. De begraafplaats is een ontwerp van de architect Robert Tischler en bezit een schitterende beeldengroep van een treurend ouderpaar van de hand van de wereldberoemde Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz voor haar 17- jarige zzon Peter Kollwitz die op 23 oktober 1914 in het naburige Esen sneuvelde. Het graf van Peter ligt vlak voor het treurend ouderpaar. De begraafplaats werd in 1997 beschermd als monument. In 2014 is het 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. De begraafplaats dient met het oog op deze aanstaande datum grondig gerenoveerd te worden. In het kader van de werkzaamheden moeten de terrastegels heraangelegd worden, bestratingen vernieuwd worden, grasvelden hersteld worden en een nieuwe oprit voor minder validen en onderhoudsvoertuigen aangelegd worden.

Directe link naar dit artikel: Start studie grondige renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Vladslo

08 02 2013: Start studie grondige renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark

In opdracht van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge zal ik de studie verzorgen voor de grondige renovatie van de Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark. De begraafplaats in Langemark is de laatste rustplaats van 44304 Duitse soldaten en telt jaarlijks ongeveer 130000 bezoekers. De begraafplaats staat bekend als de begraafplaats van oorlogsvrijwilligers en is ook op heden bekend als ‘Studentenbegraafplaats’. De begraafplaats is een ontwerp van de architect Robert Tischler en bezit een schitterende beeldengroep van 4 treurende soldaten van de hand van de Duitse beeldhouwer Emil Krieger. De begraafplaats werd beschermd als monument. In 2014 is het 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. De begraafplaats dient met het oog op deze aanstaande datum grondig gerenoveerd te worden. In het kader van de werkzaamheden moeten naast de opsluitstenen van het massagraf ook de bestaande bestratingen en terrassen vernieuwd worden. Bovendien worden er nieuwe bestratingen aangelegd, trappen opgeknapt en drainages aangelegd, die oa ook bij het massagraf water moeten afvoeren. Grasvelden worden hersteld, hagen gerooid en een geschikte toegangsbestrating voor minder validen gecreëerd. Tevens wordt ook de omliggende natuurstenen muur opgeknapt.

Directe link naar dit artikel: Start studie grondige renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark

25 01 2013: Start ontwerp herinrichting omgeving bibliotheek Wevelgem

In opdracht van de gemeente Wevelgem zal de omgeving van de bibliotheek heraangelegd worden. Deze week zijn we met het ontwerp gestart. Er zal gestreefd worden naar een fris ogende hedendaagse, multifunctionele bibliotheekomgeving die harmonieus in relatie zal staan met het historische landschapspark. Het project vormt de aansluiting op de plannen voor de herinrichting van de bibliotheek door het architectenbureau Vande Kerckhove uit Heule.

Directe link naar dit artikel: Start ontwerp herinrichting omgeving bibliotheek Wevelgem

20 01 2013: Nieuws uit de oude doos: Foto’s werf parkbegraafplaats Wervik, januari 2001

Deze oude fotoreeks uit 2001 van de werf van de parkbegraafplaats geeft een goede impressie van de grote omvang van de werf. De wegenis was uitgezet en de eerste grote nivellering had plaatsgevonden om de beplantingswerken aan te vatten. Ook de ruwbouwwerken aan het gebouwencomplex, opgevolgd door architect Bart Lannoy, waren afgewerkt.

Directe link naar dit artikel: Nieuws uit de oude doos: Foto’s werf parkbegraafplaats Wervik, januari 2001

17 01 2013: Bezoek kwekerij Ebben in het Nederlandse Cuijk

Op donderdag 10 januari brachten wij met het bureau een bezoek aan de boomkwekerij Ebben in het Nederlandse Cuijk. In de voormiddag gaf ik er een voordracht voor de ontwerpers van Ebben en de landschapsarchitecte Ada Wille en haar medewerkers. Ada Wille is een autoriteit in Nederland inzake de studie van begraafplaatsen. Het was een boeiende ontmoeting! In de namiddag bezochten we onder leiding van de heel gedreven Marko Mouwen de 500ha grote kwekerij. Als afsluiter kregen we van Marko nog een geleid bezoek aan het unieke en wondermooie Maasheggenlandschap bij Boxmeer. Een indrukwekkend bezoek om nooit te vergeten!

Directe link naar dit artikel: Bezoek kwekerij Ebben in het Nederlandse Cuijk

17 01 2013: Start ontwerp landschapspark Diefhondbos in Menen

In opdracht van MIROM Menen zal een landschapsontwerp gemaakt worden voor het 7 ha grote Diefhondbos in Menen. Het ontwerp zal voorzien in de aanleg van grote en kleine verbindingsassen voor wandelaars en mountainbikers, het versterken van het bos, de aanleg van een open graslandschap, een centraal open gebied met speelvoorzieningen voor de jeugd, de inrichting van een avontuurlijk bos en een kleine parkeerplaats voor hulpdiensten. Het ontwerp en de uiteindelijke realisatie is het sluitstuk van een 33 jaar lange ontstaansgeschiedenis van het gebied en zal als een dominosteen fungeren in de ontwikkeling van de ‘Meense Groenvallei’

Directe link naar dit artikel: Start ontwerp landschapspark Diefhondbos in Menen

19 12 2012: Op 15 december 2012 werd het vernieuwde kerkhof van Wulvergem plechtig ingehuldigd!

Op zaterdagvoormiddag 15 december 2012 werd het heringerichte kerkhof van Wulvergem plechtig ingehuldigd!
Een waardige afsluiter van de realisatie van een prachtig project voor mijzelf, het gemeentebestuur en de inwoners van Wulvergem! Ik dank dan ook het gemeentebestuur van Heuvelland voor het genomen initiatief, het vertrouwen en de verzorgde plechtige opening. De toespraken van de burgemeester dhr. Bernard Heens, de Schepen Frans Durnez en mijzelf gingen door in de kerk omwille van de felle wind Daarna ging op het kerkhof de onthulling door van mijn kunstwerk AMA. Een gezellige receptie sloot een bijzondere voormiddag leuk af.

Directe link naar dit artikel: Op 15 december 2012 werd het vernieuwde kerkhof van Wulvergem plechtig ingehuldigd!

12 12 2012: Nieuws uit de oude doos: Landschapsarchitecten en studenten uit Letland op bezoek

Letse studenten en landschapsarchitecten bezochten op 20 en 27 april 2007 de parkbegraafplaats van Wervik en de begraafplaatsen in Zonnebeke.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=JK1AN0IU

Directe link naar dit artikel: Nieuws uit de oude doos: Landschapsarchitecten en studenten uit Letland op bezoek

06 12 2012: Het kerkhof van Wulvergem zal op 15 december 2012 plechtig ingehuldigd worden. Iedereen is welkom!

Het vernieuwde kerkhof van Wulvergem zal op 15 december 2012 plechtig ingehuldigd worden. Iedereen is welkom!

Met respect voor de historische context etaleert mijn ontwerp van het kerkhof in Wulvergem tevens onze huidige tijdsgeest waardoor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het kerkhof geschreven is. Het kerkhof kreeg naast een nieuwe keermuur, een kasseiverharding en een unieke crematietuin een volledige vergroening met gras. Een beukenhaag en lindebomen omzomen het geheel. Het kerkhof heeft zo als een echt kerk’hof’ terug zijn identiteit verkregen en vormt opnieuw, naar aloude traditie, een groen hart in de dorpskern van Wulvergem.

De allereerste AMA is geplaatst op het heringerichte kerkhof van Wulvergem. Meer daarover in het volgend nieuwsbericht.

Directe link naar dit artikel: Het kerkhof van Wulvergem zal op 15 december 2012 plechtig ingehuldigd worden. Iedereen is welkom!

21 11 2012: Aanplantingen kerkhof Wulvergem gestart

Vandaag werd de laatste fase van de herinrichting van het kerkhof in Wulvergem aangevat. De aanplanting behelst 28 winterlinden die het kerkhof volledig zullen omranden, 1 zomereik in de crematietuin, 210 klimopstruiken tussen de steunberen van de kerk, 1300 beukenplanten die de beukenhaag zullen vormen en 10000 narcissen die de lente zullen verwelkomen. De bestaande taxustopiary werden verspreid over het kerkhof heraangeplant.
De aanplanting zal van 'de kerkhof' terug een echte ‘hof’ maken!

Directe link naar dit artikel: Aanplantingen kerkhof Wulvergem gestart

09 11 2012: Website gelinkt aan facebook

Vanaf heden worden alle nieuwsberichten op de site gelinkt aan facebook.
Vink het vak ‘Vind ik leuk’ aan zodat u up to date op de hoogte blijft van alle nieuwigheden!

https://www.facebook.com/AndyMalengier

Directe link naar dit artikel: Website gelinkt aan facebook

25 10 2012: Ontwerpvisie dorpskernvernieuwing Oostrozebeke in de pers

GEMEENTE WIL HERINRICHTING DORPSKERN

Dalende verkeersdruk zorgt voor nieuwe mogelijkheden

De recent geopende expresweg N382 biedt opmerkelijke toekomstmogelijkheden voor de dorpskern van Oostrozebeke. Nu het zwaar verkeer uit het centrum geweerd wordt, droomt het gemeentebestuur van een herinrichting van de dorpskern. Definitieve plannen zijn er nog niet, maar de ideeën die leven zijn op zijn minst opmerkelijk en ambitieus te noemen. Zo zou het huidige gemeentehuis gesloopt worden, en trekt men overduidelijk de kaart van een groene, leefbare en veilige gemeente. Begin deze maand opende minister Hilde Crevits de expresweg N382. Die omleidingsweg zorgt voor een betere verbinding tussen Tielt en Waregem en ontlast de kernen van Oostrozebeke, Wielsbeke en Sint Baafs Vijve. In Oostrozebe is het effect nu al merkbaar. "Wie Oostrozebeke niet kent, zal indien hij de kerk niet opmerkt ook vaak niet beseffen dat hij door een dorpscentrum rijdt", vertelt burgemeester Jean-Marie Bonte (CD2000). "Het is momenteel namelijk niet veel meer dan een doorgangsweg. Maar dit willen we aanpakken en dankzij de creatie van de N382 kan dit ook. Amper drie weken na de openstelling is het verschil inzake verkeersdruk al waarneembaar."

Groene oase

Nu de verkeersdruk zienderogend daalt, groeit de ambitie van het gemeentebestuur om Oostrozebeke eindelijk de dorpskern te geven die de gemeente verdient. De Wervikse landschapsarchitect Andy Malengier, die eerder al het hart van Oostnieuwkerke een nieuw gezicht gaf, tekende alvast een ontwerpvisie voor de Oostrozebeekse dorpskern uit. "Het zal politieke moed vragen om dit te durven realiseren", zegt burgemeester Bonte. "Maar we willen van onze kern graag een echte dorpskern maken. Binnen het concept dat momenteel op tafel ligt willen we onze huidige marktplaats tussen het gemeentehuis en het ontmoetingscentrum omvormen tot een groene oase. Die zone is momenteel niet meer dan een bruine betonnen massa en het moet een groen plein worden met aandacht voor recreatie en ontmoeting. Rond de Sint-Amanduskerk zou volgens het plan in de toekomst geen verkeer meer mogelijk zijn, en ook de kerk zou baden in het groen. Het gemeentehuis zou gesloopt worden en vervangen door een nieuwbouw, die wordt opgeschoven richting Ettingen. Zo zou het kruispunt in het hart van onze gemeente verdwijnen." Verder tonen de schetsen van Malengier opvallend veel groen langs de doortocht doorheen Oostrozebeke, gevormd door de Hoogstraat en de Wielsbekestraat.

Gedurfd plan

"We zijn er ons van bewust dat het een gedurfd en vooruitstrevend plan is", besluit Bonte. "Maar het kan Oostrozebeke aantrekkelijker en veiliger maken. De effectieve herinrichting van ons centrum willen we realiseren tijdens de komende twee legislaturen."

Het Laatste Nieuws - 01-10-2012

Zie website:http://www.andymalengier.be/projecten/stadsinrichting-dorpskernen-openbare-tuinen-parken-stedenbouw-landschapsinrichting/ontwerpvisie-dorpskern-oostrozebeke

Directe link naar dit artikel: Ontwerpvisie dorpskernvernieuwing Oostrozebeke in de pers

16 10 2012: Aanleg centrale parkbegraafplaats Vleteren gaat in uitvoering!

In Vleteren komt er een splinternieuwe centrale parkbegraafplaats. Overleden inwoners uit Oost-Vleteren, West-Vleteren en Woesten zullen vanaf volgend jaar op deze nieuwe parkbegraafplaats begraven kunnen worden. Het is een sterk in zijn landschap geïntegreerd ontwerp waarbij heel veel aandacht besteed is aan een nieuwe vorm van as bezorging en een sterke architecturale circulatie inzake het ritueel van het afscheid nemen. Het laatste afscheid dat hier letterlijk en figuurlijk op een hoger niveau gebracht wordt. Na een uitvoerig archeologisch onderzoek naar de restanten van een op die plaats gelegen oude Keltische begraafplaats kunnen de werken binnenkort van start gaan. Op de openbare aanbesteding van 18 september 2012 werden 8 offertes geopend. De uitvoering van het project werd uiteindelijk toegewezen aan de firma Arbowar uit Wargem voor een bedrag van 689.919,10 € inclusief BTW. Er zijn 150 werkdagen voorzien. Zie website: http://www.andymalengier.be/projecten/begraafplaatsen-herdenkingsplaatsen/centrale-parkbegraafplaats-vleteren

Directe link naar dit artikel: Aanleg centrale parkbegraafplaats Vleteren gaat in uitvoering!

29 09 2012: Studiedag groene begraafplaatsen Greenexpo Gent

10 06 2012: Stoere stilte!

Stoere stilte!

In de uitgave ‘Westhoekjes 2012’ van de Provincie West-Vlaanderen staat een foto van mijn ontwerp van de dorpskern van Oostnieuwkerke (Staden) als uithangbord voor de gemeente Staden met de sprekende titel: ‘Stoere Stilte!’. Ik streef in mijn werk steeds naar een integratie van kracht en stilte, en merk op dat deze eigenschappen door de mensen goed aangevoeld worden. Daarnaast gaat de realisatie stilaan als een tijdloos monument en als een uithangbord voor de gemeente zijn eigen leven leiden!

Directe link naar dit artikel: Stoere stilte!

05 06 2012: Gemeente Londerzeel investeert in kerkhof Steenhuffel

01 06 2012: Schitterende publicatie van de studie in Gijverinkhove

Gisteren werd de studie van de kerk en het kerkhof in Gijverinkhove voor een enthousiaste bevolking toegelicht. In het schitterend kader van de Sint Petruskerk stelde burgemeester Gerard Liefooghe kunsthistorica Anne-Mie Havermans en ikzelf voor. Aansluitend gaven we er een uitgebreide toelichting over onze studie.

De eerste vraag uit het publiek was een héél positieve! “Wanneer starten de werken? Het liefst zo vlug mogelijk!”

Na de voorstelling kregen de aanwezigen de schitterende brochure over de studie. Een brochure opgemaakt door Anne-Mie Havermans.

In het voorwoord schrijft Anne-Mie het volgende:

“Met enthousiasme begon ik aan de studie van het dorpskerkhof van Gijverinkhove. De laatste jaren krijgen stedelijke begraafplaatsen, zoals die van Roeselare, Lokeren en Leuven de (brood)nodige aandacht. Het landelijk funerair erfgoed bleef lange tijd onderbelicht. Er waren weliswaar onderzoeken naar deelaspecten, maar dorpskerkhoven werden zelden als geheel bestudeerd. Dit onderzoek licht toe waarom deze kerkhoven hun plaats naast de meer monumentale stedelijke begraafplaatsen verdienen. Dat men dat in het geval van Gijverinkhove wel aanvoelde blijkt uit het feit dat het kerkhof, samen met de kerk, beschermd is als monument. Omdat het kadert in een totaalproject is dit onderzoek bovendien erg vruchtbaar. De initiatiefnemer, de West-Vlaamse Intercommunale (WVI), schakelde ook een landschapsarchitect in. Andy Malengier baseerde zich op de (kunst)historische bevindingen en tekende een toekomstplan uit voor de site. De manier van overleg tussen alle betrokkenen; WVI, het gemeentebestuur van Alveringem, Onroerend Erfgoed, de landschapsarchitect en mezelf als kunsthistorica, was erg verrijkend. Deze procedure wordt steeds meer toegepast en is in feite de verzekering dat het onderzoek vertaald wordt in een realistisch beheersplan. Dergelijke opzet heeft zonder twijfel een meerwaarde, wat voordeel oplevert voor iedere betrokkene. Zowel de bezoeker, de gemeente, het groen en het funerair erfgoed zal er wel bij varen. De gemeente Alveringem is zich bewust van haar erfgoed en bood de kans om met deze brochure de verzamelde kennis en de toekomstplannen (nog in fase van ontwerp) voor te stellen aan het publiek. Daarom werd ook het interieur van de kerk nader bekeken, zodat de hele site zich opent voor de aandachtige bezoeker. Ter plekke zal daarenboven het kerkhof ontsloten worden via een QR-code, een primeur in België!”

Directe link naar dit artikel: Schitterende publicatie van de studie in Gijverinkhove

29 05 2012: Eerherstel voor begraafplaats van Gijverinkhove

Eerherstel voor begraafplaats van Gijverinkhove

In het bovenstaand artikel van Anne Bovyn staat als koptekst:
“Omdat men van flink veel subsidies kan genieten, besliste de gemeente om het kerkhof van Gijverinkhove grondig te laten restaureren en dat ook professioneel aan te pakken. Met respect voor de historische identiteit ervan. WVI financiert de voorbereidende studie die twee zaken omvat: kunsthistorica Anne-Mie Havermans die het huidige kerkhof onder de loep nam en landschapsarchitect Malengier die een voorstel van ontwerp heeft gemaakt”

Directe link naar dit artikel: Eerherstel voor begraafplaats van Gijverinkhove

15 05 2012: Herinrichting kerkhof Wulvergem in uitvoering

De werken voor de herinrichting van her kerkhof in Wulvergem (Heuvelland) zijn reeds goed gevorderd.
Op de openbare aanbesteding van 14 oktober 2011 werden 6 offertes geopend. De uitvoering van het project werd uiteindelijk toegewezen aan de firma Tuinen Dewulf bvba uit Boezinge voor een bedrag van 174.101,47 € inclusief BTW. Er zijn 90 werkdagen voorzien. Alle grondwerken, keermuren en kasseiverhardingen zijn op heden bijna afgewerkt. De groenaanplanting volgt in het volgend plantseizoen vanaf 1 november 2012. De plannen zorgen ervoor dat het kerkhof een volledige vergroening verkrijgt met gras en rondom een beukenhaag en lindebomen. Het kerkhof zal als een echte kerk’hof’ terug zijn identiteit verkrijgen en een groen hart gaan vormen in de dorpskern van Wulvergem!

Directe link naar dit artikel: Herinrichting kerkhof Wulvergem in uitvoering

11 12 2011: Artikel over de nieuwe dorpskern van Oostnieuwkerke in het magazine 'Publieke ruimte 2011'

In de dorpskern van Oostnieuwkerke werd een rijweg in asfalt opgebroken om plaats te maken voor een duurzaam dorpsplein dat nu één geheel vormt met het park. De dorpskern is teruggegeven aan de inwoners.

Directe link naar dit artikel: Artikel over de nieuwe dorpskern van Oostnieuwkerke in het magazine 'Publieke ruimte 2011'

10 08 2011: In de strandstoel van KERK & leven

In de uitgave van 10 augustus 2011 van KERK & leven is een artikel verschenen met als titel: ‘Water, gras en bomen zijn de ingrediënten van de stilte’ Na een interview heeft Erik De Smet een heel mooi artikel geschreven waarin de integratie en beleving van stilte en schoonheid in mijn werk centraal staan. Een beleving die ervoor zorgt dat de ontworpen plaatsen mensen kunnen beroeren tot alle mogelijke emoties zoals vreugde, ontmoeting, rust, geborgenheid, confrontatie, hoop, vasthouden en loslaten ... Via deze link kan u het artikel downloaden. [Artikel in KERK & leven]KERK&leven 10082011.pdf

Directe link naar dit artikel: In de strandstoel van KERK & leven

25 12 2010: Prachtig artikel in Garden Style!

In de 50e uitgave van het vlakblad Garden Style is een schitterend artikel verschenen over mijn werk met als titel: 'Contemplatieve combinatie leidt tot de mooiste tuinen'. Hoofdredacteur Wim Vander Haegen heeft na een uitgebreid interview mijn loopbaan tot op heden, heel duidelijk en overtuigend in een prachtig artikel neergeschreven. Via de pdf- link kan u het artikel in een Nederlandstalige en een Franstalige versie lezen en downloaden.

Garden Style nr. 50 - Nederlands
Garden Style nr. 50 - Francais

Het artikel bracht ook enkele mooie reacties teweeg:

Aan Meester-Landschapsarchitect Andy Malengier,
met grote bewondering voor uw prachtige ontwerpen en uitvoeringen en met respect voor de diepzinnige achtergrond.
Andy, als Meester in uw vak legt u een blijvende stempel op ons landschap.
Bernard De Cuyper, Schepen van de Stad Brugge

Andy,
Ik vind het bijzonder sterk dat je in de context van de huidige samenleving en mentaliteit klemtonen durft leggen die tegen de stroom ingaan en diepere behoeften van de mensen weer gaat aanboren.
En dat je er bovendien ook bijzonder goed in slaagt om dat vorm te geven op een smaakvolle en stijlvolle manier. Bij gelegenheid zullen we mekaar misschien nog eens ontmoeten. Ga intussen maar rustig door met dat mooie werk.
Daniel Vanhoutte

Prachtig werk Andy !
Het beeld met de kist voor het water, maakt me stil. De schoonheid van verdriet.
De lange rechte weg van het altijd alles begrijpende water dat lokt en leidt naar verre einders.
Water dat draagt, water dat zwijgt, water dat naar binnen leidt. En tegelijk ook van leven spreekt. Prachtig.
Hilde Verloo

Beste Andy,
Graag maak ik ruimte en tijd vrij voor uw visie en zoektocht naar schoonheid en echtheid in het vakgebied.
Het zou meer dan een verademing zijn voor onze jonge studenten! We moeten echt eens afspreken! Welkom in Melle.
Rik De Vis

Beste Andy,
hetgeen je realiseert is werkelijk mooi om zien en om te beleven.
Je maakt zonder dat je het beseft de mensen gelukkig ... Immers, schoonheid raakt ieder mens.
Veerle Lecompte

Directe link naar dit artikel: Prachtig artikel in Garden Style!

21 12 2010: Stone and Eternity

Recent verscheen het boek STONE. Deze drietalige uitgave verscheen naar aanleiding van de 20ste verjaardag van Pierres et Marbres de Wallonie.

Op de website van de uitgeverij Prisme-Editions www.prisme-editions.be staat volgende tekst:

De basisstructuren van gebouwen worden al lang niet meer uit steen opgetrokken. Toch blijft steen een veelgebruikt en geliefd bouwmateriaal omwille van zijn specifieke eigenschappen en zijn uitdrukkingskracht. Bovendien zijn plaatselijke steensoorten in het kader van duurzame ontwikkeling populairder dan ooit. Aan de hand van 30 Belgische en buitenlandse architecturale pareltjes die grotendeels met steen gebouwd zijn, toont dit boek dat steen op verschillende manieren functioneel kan worden gebruikt en nog steeds een belangrijk materiaal is in de moderne bouwkunst. De teksten van Pierre Loze en Francis Tourneur, de prachtige foto's en de vele details laten u de schoonheid van steen ontdekken in België en het buitenland.
In deze schitterende uitgave staat een mooie publicatie over de begraafplaatsen van Zonnebeke, met de titel 'Stone and Eternity'. Onderstaande tekst vergezeld de mooie foto's:

Steen en Eeuwigheid

De pogingen van de mens om de tijd te overwinnen vinden in natuursteen een eeuwig materiaal, een zekerheid en bijna een bewijs dat tijdloosheid bestaat. Steen is misschien het enige zo algemeen verspreide en toegankelijke materiaal dat de menselijke ziel - of de voorstelling die de mens zich ervan maakt - weerspiegelt: onaantastbaar, ongenaakbaar in de tijd, onsterfelijk. Kan het dan verrassen dat we zo vaak steen gebruiken om de doden te herdenken? Monumentaliteit impliceert niet alleen grootsheid maar ook herinnering. Enkele bakens in de ruimte volstaan om ze te scheppen, geholpen door de geometrie die de idee gestalte heeft. Maar die bakens moeten wel van steen zijn.

Directe link naar dit artikel: Stone and Eternity

26 09 2010: 'Brothers-In-Arms Memorial Project' - Symbool van Vrede - De Eeuwige Vereniging

93 jaar geleden, op 26 september 1917 sneuvelde de Australische soldaat John Hunter tijdens de derde slag om Ieper, bij de verovering van het Polygoonbos. Op deze tragische dag verloor het geallieerde leger 17000 manschappen... John Hunter stierf er in de armen van zijn broer Jim Hunter.
88 jaar geleden, in 1922, kwam Jim, samen met zijn vader naar de slagvelden in de Westhoek terug om er hun geliefde broer en zoon terug te vinden, tevergeefs ...
4 jaar geleden, in 2006, werd John Hunter, na 89 jaar vermist geweest te zijn, door Johan Vandewalle teruggevonden in de Frezenbergstraat in Zonnebeke. Gewikkeld in een tentzeil, was hij er door zijn broer Jim zorgvuldig begraven. Het eerste daglicht op zijn gelaat, na 89 jaar, deed zijn oog helderblauw fonkelen … Johan zal en kan het nooit vergeten. Was dit een signaal ...?
Vandaag, 26 september 2010. Een universele vredesboodschap wordt de wereld ingestuurd. Een verhaal van vrede en eeuwige vereniging, verwerkt in het 'Brothers-In-Arms Memorial'.
Binnen 7 jaar, op 26 september 2017, 100 jaar nadat John Hunter sneuvelde. De dag van de eeuwige vereniging. Het uiteindelijke doel is een plechtige opening van het 'Brothers-In-Arms Memorial' … De weg is nog lang, maar de eerste stappen zijn gezet!

Zie PDF:

Nederlandse versie
English version

Directe link naar dit artikel: 'Brothers-In-Arms Memorial Project' - Symbool van Vrede - De Eeuwige Vereniging

19 03 2010: Prachtig boek over het funerair erfgoed van de gemeente Zonnebeke!

Prachtig boek over het funerair erfgoed van de gemeente Zonnebeke! Op 19 maart 2010 werd in de raadszaal van het gemeentehuis Zonnebeke plechtig het boek voorgesteld over het gemeentelijk funerair erfgoed van Zonnebeke. Een uitgebreid werk over de geschiedenis van de vijf burgerlijke begraafplaatsen van Zonnebeke, geschreven door Evy Van de Voorde en Marnick Gunst. Een uitgave van de ‘Werkgroep Funerair Erfgoed Zonnebeke’ i.s.m. ‘De Zonnebeekse Heemvrienden vzw’. Het werk besluit met de recente uitbreidingen en de nieuwe columbaria op de begraafplaatsen. Ik ervaar het als een eer om met mijn ontwerpen reeds een plaats te verkrijgen binnen dit werk over het funerair erfgoed! Schepen Dirk Sioen verwoorde het als volgt: "Een naslagwerk over het verleden,met een link naar de toekomst"

Directe link naar dit artikel: Prachtig boek over het funerair erfgoed van de gemeente Zonnebeke!

10 03 2010: Link naar mijn website op panoramio

Op de website van panoramio kan u via de volgende link http://www.panoramio.com/user/488206 mijn foto’s bekijken, gefotografeerd op vele studiereizen waar onvergetelijke indrukken opgedaan werden van landschap, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en kunst. Dergelijke confrontaties met grootse landschappen en grootse architectuur zijn essentieel om een visie te ontwikkelen, inspiratie op te doen en vervolgens verantwoorde ontwerpen te maken! Geen van deze foto’s zijn genomen op ‘modereizen’ maar op plaatsen waar ik geconfronteerd werd met het werk van grootmeesters! Ook foto’s van mijn eigen werk staan op panoramio. Deze foto’s zijn ook gelinkt naar Google Earth. Bovenstaande foto werd genomen in het Engelse graafschap Norfolk. De ervaring van de leegte van het landschap zorgt er voor dat de noodzakelijke beheersing om die leegte te scheppen blijvend aanwezig blijft!

Directe link naar dit artikel: Link naar mijn website op panoramio

03 03 2010: Prachtig artikel in Groencontact!

In het vlakblad Groencontact van januari-februari 2010 is een schitterend artikel verschenen over de dorpskernvernieuwing in Oostnieuwkerke! Hoofdredacteur Jos De Wael heeft het uitgebreide dossier op een heel deskundige, duidelijke wijze, in al zijn facetten heel mooi naar voor gebracht! Via de pdf- link kan u het artikel lezen en downloaden. De bovenstaande foto toont een zicht op de dorpskern van Oostnieuwkerke met volgroeide hagen, een beeld dat binnen een 7 tal jaar te zien zal zijn. Tot op heden heb ik reeds vele positieve reacties ontvangen! De mooiste kan u hieronder nalezen:

Beste Andy,
Wat mij in Oostnieuwkerke en jouw overige werken opvalt is een strakke soberheid met een bijna mystieke uitstraling. Zo'n plekken verdienen naar mijn aanvoelen zowel het epitheton "zalig" als "heilig". Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je op deze weg "traag maar gestaag" kunt doorgaan en dat er instanties te vinden zijn die openstaan voor wat je wil realiseren en die samen met jou bereid zijn om af en toe "baanbrekend" werk te verrichten.
Daniel Vanhoutte

Andy,
Oostnieuwkerke is perfect.Niets mag er aan toegevoegd worden, niets mag er weggenomen worden!
Guilbert Decouvreur, architect

Andy,
eigenlijk is het precies alsof de dorpskern van Oostnieuwkerke er altijd zo bijgelegen heeft …
Steven Verbeke, architect

Geachte oud-student,
Beste Andy,
Van harte proficiat met uw project in Oostnieuwkerke!
Tevens heb ik een grote bewondering voor de vele kwalitatieve en kunstzinnige initiatieven welke een dam opwerpen tegen een gebanaliseerde omgeving voor de mens.
Rik De Vis

Beste Andy,
proficiat met je prijs, een mooie overwinning op beton en andere Vlaamse onzin. Ik vind het echt tof dat je zoiets kunt bereiken, proficiat!
Henk Vandaele

Ontroerend mooi, Andy.
Patrick Descamps, architect

Andy,
Het doet me een ongelooflijk plezier dat intense en pure schoonheid kan geschept worden door onze mensenhanden. Opnieuw een tijdloze creatie van puur genot! Dank je wel!!!
Melissa Deckmyn

Beste Andy,
Proficiat met je nieuw geslaagd project in Oostnieuwkerke. Schoonheid doet inderdaad leven!!! Je slaat de nagel op de kop. Helaas is niet iedereen hiermee akkoord of mee vertrouwd uit gewoontevorming. Schoonheid erkennen heeft niks te maken met een hoog opleidingsniveau. Het heeft alles te maken met innerlijk en uiterlijk te durven kijken en uiteindelijk ook werkelijk zien. Soms vraagt dat veel moed en niet iedereen heeft de ballen aan zijn lijf om zichzelf in vraag te stellen. Doe zo verder!
Liza Pattyn

Andy, we zijn super trots op jou! Doe zo verder!
Lijkt ons super rustgevend om aan de waterpartij te zitten!
Nathalie Sigiez

Bijzonder geslaagd !
Marc Cordenier

Hallo Andy
Proficiat met je artikels en voor je erkenning voor dit effectief prachtige ontwerp in Oostnieuwkerke. Ik hoop dat je nog zo een paar ‘baanbrekende’ projecten mag en kan realiseren in de toekomst!
Line Putseys

Andy,
Bij deze willen we u feliciteren met uw realisatie in Oostnieuwkerke, we hebben uw project hier met veel belangstelling bekeken en besproken. Proficiat vanwege Geert en Christiane en ons team!
Geert Dewulf

Dag Andy,
Ik heb je ontwerp van Oostnieuwkerke eens doorgenomen. Fantastisch dat men kiest voor kwaliteitsvolle open ruimte. En natuurlijk weet ik dat jij daar garant voor staat. Ik vind het prettig om zo met je werk kennis te maken!
Bernard Kint

Beste Andy,
Proficiat met uw prachtige realisatie in Oostnieuwkerke, ik ga zeker ter plaatse wel eens kijken. Prachtig hoe die buurt zo drastisch verandert is, daar is durf en lef voor nodig. Het zou misschien een idee zijn om de omgeving rond onze kerk in Wervik, de brug en het pardoen eens grondig aan te pakken. Het zou Wervik weer eens op de kaart zetten!
Lieven Vandamme

Andy,
met heel veel plezier heb ik de vernieuwde dorpskern bekeken en het is werkelijk adembenemend mooi geworden.
Ik ben diep onder de indruk van je visie, je inzichten en je kunnen!
Katrien Vandendriessche

[Groencontact februari 2010 - Dorpskern van Oostnieuwkerke](media:710 .pdf)

Directe link naar dit artikel: Prachtig artikel in Groencontact!

17 12 2009: Dorpskern van Oostnieuwkerke laureaat op de finale Groene Lente in Nieuwpoort!

Dit jaar organiseerde de VVOG, de Vereniging Voor Openbaar Groen van Vlaanderen, voor de dertigste keer het animatieproject Groene Lente voor gemeentelijke groenvoorziening. Op donderdag 17 december 2009 vond in Nieuwpoort de Finale van de Actie Groene Lente 2009 plaats. De gemeente Staden heeft het project van de dorpskernvernieuwing van Oostnieuwkerke ingediend. Van de 57 deelnemende gemeenten werden 8 projecten genomineerd. Deze 8 projecten werden op groot scherm voorgesteld in zaal Ysara in Nieuwpoort, waar 165 genodigden mijn voorstelling konden bewonderen! De gemeente Staden werd uiteindelijk door de vakjury als winnaar uitgeroepen in de categorie pleinen voor Antwerpen met de inkomzone van het Kielpark en Gent met het Ekkergempark! Daarna mochten we ook nog de publieksprijs in ontvangst nemen! De kers op de taart van een prachtige realisatie!

Directe link naar dit artikel: Dorpskern van Oostnieuwkerke laureaat op de finale Groene Lente in Nieuwpoort!

14 11 2009: Sfeervolle tentoonstelling op ZontArt!

Op zaterdag 14 november 2009 had ik de eer te mogen deelnemen aan de kunstroute ‘ZontArt’ doorheen Ieper, een schitterend initiatief van Zonta Ieper voor de viering van hun 10 jarig bestaan. 10 verschillende en unieke locaties openden de deuren en boden een mooi, sfeervol kader om het werk van de kunstenaars tentoon te stellen. Mijn foto’s en diavoorstelling over landschapsarchitectuur werden aan het publiek tentoongesteld in de prachtige Lammerantkapel. 400 genodigden hebben er stil en ingetogen de kleine maar uiterst sfeervolle tentoonstelling bewonderd! Ik dank oprecht Zonta Ieper voor de geboden kans mijn werk te tonen en toe te lichten!

Directe link naar dit artikel: Sfeervolle tentoonstelling op ZontArt!

04 07 2009: Op 4 juli 2009 werd de vernieuwde dorpskern van Oostnieuwkerke plechtig geopend!

Een waardige afsluiter van de realisatie van een prachtig project voor mijzelf, het gemeentebestuur en de inwoners van Oostnieuwkerke! Ik dank dan ook het gemeentebestuur van Staden voor het genomen initiatief, het vertrouwen en de verzorgde plechtige opening, waarin ikzelf, gedeputeerde voor milieu dhr. Jan Durnez, de burgemeester mevr. Josiane Lowie en de Schepen Ludwig Willaert een toespraak hielden, gevolgd door het loslaten van enkele vredesduiven, de inzegening van de dorpskern door pastoor Jules Lansen, de onthulling van het kunstwerk, een zonovergoten receptie en een optreden van de dansgroep Mistral!

Directe link naar dit artikel: Op 4 juli 2009 werd de vernieuwde dorpskern van Oostnieuwkerke plechtig geopend!

15 05 2009: De werken voor de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke goed gevorderd!

De eerste fase rond de kerk is reeds in gebruik genomen. Het gazon is er reeds ingezaaid en zorgt er samen met de aanplantingen voor de sfeer die beoogd werd, nl. een rustige, groene klasse volle sfeer. De werken aan het parkgedeelte vorderen zeer snel. Alle leidingen voor de openbare verlichting zijn aangelegd. De werken aan de ronde vijver zijn in volle gang. Tegen de tweede week van juni zal alles ingezaaid worden. De dorpskern krijgt stilaan de allures van een schitterend park!

Directe link naar dit artikel: De werken voor de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke goed gevorderd!

28 03 2009: Maen Florin laureate kunstwedstrijd in Oostnieuwkerke!

Op 28 februari ging er een jurydag door voor een kunstwerk in de nieuwe dorpskern van Oostnieuwkerke. Maar liefst 18 kunstenaars zijn hun werk komen presenteren, waarvoor oprechte dank! De jury heeft een selectie gemaakt van 4 kunstenaars en deze aan het schepencollege voorgelegd. Uiteindelijk heeft het Schepencollege Maen Florin als laureate uitgeroepen.

Het werk van Maen Florin volgt perfect de formulering van de opdracht, nl. de filosofie van Sartre in ‘Het zijn en het niet’, over de betrokkenheid van twee individuen ten opzichte van elkaar, ontstaan door de leegte. (Zie nieuwsfeit van 03 januari 2008!). Maen Florin heeft dit alles zeer goed begrepen! Het bronzen kunstwerk bezit dezelfde gevoeligheid zoals het ontwerp van het park! Klassiek met een oogwenk naar hedendaags maar niet trendy! Net zoals ook het park opgevat is! Het zal er volledig mee in harmonie zijn. Bij dit kunstwerk voel ik mij niet op mijn ziel getrapt! Ook de mensenmaat zal de boodschap een grotere herkenning bieden. Het is een tweeledig kunstwerk dat als één gezien moet worden. Het enige werk dat de drie aangehaalde punten door de jury perfect ‘verbeeldt’. Nl. niet overheersend, emotie opwekkend en begrijpbaar!

Op haar website www.maenflorin.be haal ik een prachtig citaat van Daan Rau:

"Het is een stichtend beeld, het heeft een voorbeeldfunctie: in deze rijke, verzuurde maatschappij kan het misschien weer de mensen bij mekaar brengen"

Directe link naar dit artikel: Maen Florin laureate kunstwedstrijd in Oostnieuwkerke!

17 01 2009: Video van de 3D simulatie voor de openbare verlichting in Oostnieuwkerke

Een door de gemeente Staden uitgeschreven wedstrijd in verband met de openbare verlichting in de nieuwe dorpskern van Oostnieuwkerke werd gewonnen door de firma Hess. Het is een prachtig concept geworden die perfect aansluit bij het ontwerp. Een ontwerp dat kracht, klasse en stilte uitstraalt. De bijgevoegde video toont een 3D simulatie van hoe de dorpskern bij avond en nacht zal kunnen ervaren worden.

Directe link naar dit artikel: Video van de 3D simulatie voor de openbare verlichting in Oostnieuwkerke

21 12 2008: De werken voor de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke halfweg!

Op 18 augustus 2008 zijn de werken voor de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke goed van start gegaan! (zie nieuwsfeit van 03102008) Met ingang van het eindejaarsverlof stellen we vast dat de vooropgestelde werkplanning perfect op schema zit! Het oogt nu reeds schitterend! Het verkeer achter de kerk werd reeds terug toegelaten over de nieuw aangelegde kasseiweg. Het plein voor de kerk is gerealiseerd. Op 5 januari starten de werken opnieuw en zal het parkgedeelte gerealiseerd worden.

Directe link naar dit artikel: De werken voor de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke halfweg!

06 10 2008: Gewonnen ontwerpwedstrijd inrichting tuin rusthuis Sint-Jozef in Moorsele!

Voor deze ontwerpwedstrijd werd een functioneel ontwerp opgemaakt met een heel open visie. Het is een ontwerp zonder enige inbreng van extra invullingen, maar daartegenover met een uitbreiding van de aanwezige potenties, die er optimaal benut, een harmoniërend kader zullen vormen. Rust, schoonheid en ontmoeting staan er centraal. Deze drie waarden creëren er een contemplatieve leefomgeving die de bejaarde bewoner er een welgekomen gemoedsrust zal bieden. Volgens mij een noodzakelijkheid in een fase van een mensenleven die emotioneel een heel zware ervaring kan zijn. Ook de familie van de bejaarde zal er heel graag op bezoek komen en de verzorger van de bejaarde zal er gestimuleerd worden zijn taak met de grootste zorgen blijvend uit te voeren. Want schoonheid doet leven!

Directe link naar dit artikel: Gewonnen ontwerpwedstrijd inrichting tuin rusthuis Sint-Jozef in Moorsele!

03 10 2008: De werken voor de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke goed gestart!

Op 18 augustus 2008 zijn de werken voor de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke goed van start gegaan! Op de openbare aanbesteding van 16 april 2008 waren 11 inschrijvers aanwezig. De uitvoering van het project werd uiteindelijk toegewezen aan de firma NV Frans Maes uit Lendelede voor een bedrag van 1.018.188,33 € inclusief BTW. Er zijn 150 werkdagen voorzien. Na 6 weken goed doorwerken zijn de werken reeds goed gevorderd en zit de vooropgestelde werk planning perfect op schema. Om de hinder voor de bewoners van Oostnieuwkerke tot het minimum te beperken werden de werken in 5 fases opgedeeld, zodoende het verkeer vlot te laten verlopen. De toegang tot de kerk blijft verzekerd. De fasering van de werken ziet er als volgt uit:

  • Fase 1 : De rijweg rond de kerk, uitvoering van 18 augustus tot half oktober 2008
  • Fase 2 : Het plein voor de kerk, uitvoering van 15 oktober 2008 tot eind november
  • Fase 3 : De aanleg van het park, uitvoering van begin december tot eind februari
  • Fase 4 : De openbare verlichting en het straatmeubilair, uitvoering in de maand maart
  • Fase 5 : De groenaanleg, uitvoering februari tot eind april
Directe link naar dit artikel: De werken voor de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke goed gestart!

14 09 2008: Geslaagde open monumenten dag!

Op een stralende nazomerdag heb ik een heel enthousiaste groep geïnteresseerde mensen mogen rondleiden op de begraafplaats van Geluveld en tevens in mijn eigen denkwereld die het ontwerp voorgebracht heeft! Ik dank van harte alle aanwezigen, van wie ik enkele mooie geschreven reacties en een sprekende foto (hieronder) mocht ontvangen!

Beste Andy, het was een waar genoegen om de ziel van één van je gerealiseerde ontwerpen te mogen benaderen, betreden, leren begrijpen en appreciëren. Wij konden ons terugvinden in de bijgevoegde citaten en commentaren ... Vooral over het onuitgesproken ... over de stilte, het overdonderende geluid van de 'condition humaine', voor wie het wil horen ... Ook de geciteerde kunstschilders hebben een vreemde invloed en aantrekking op mijn geestelijke ingesteldheid. Daarbij koester ik steeds een diep respect en bewondering voor de zeldzame mensen met een doorgedreven visie, geen oppervlakkige woorden maar effectief geconstrueerde daden en realisaties, geboetseerd tijdens de getormenteerde koorts van een creatief proces en geflankeerd door een consequente filosofie en levensvisie.

Guy Pattyn
19 september 2008

Andy, nog eens proficiat met uw prachtige realisatie in Geluveld. Als men uw concept vergelijkt met die banale muren in beton op andere plaatsen, dan steekt dat van u er ver bovenuit! Die kolommen vindt ik een prachtig idee, omdat dat ook een soort "privacy" schept voor de familieleden van de overledenen. Ik had een prachtige namiddag!

Zeno Byttebier
16 september 2008

Directe link naar dit artikel: Geslaagde open monumenten dag!

14 08 2008: Nieuw columbarium begraafplaats Geluveld op open monumentendag 14 09 2008!

Nieuw columbarium begraafplaats Geluveld opgenomen in programma open monumentendag 14 09 2008!

Op de open monumentendag van 14 september 2008 worden op de begraafplaats van Geluveld 3 rondleidingen gegeven om 14u30, 15u30 en 16u30.

‘Oud en nieuw zijn er één geworden ...
Respect voor het historische kerkhof in zijn prachtige omgeving en een hedendaagse uitbreiding met een columbarium waren de twee uitgangspunten.
Het derde en finaal uitgangspunt was het creëren van de indruk dat het oude en het nieuwe kerkhof er altijd samen geweest zijn’

In de brochure van de open monumentdag 2008 kan u de volgende tekst lezen:

‘Tot voor de Eerste Wereldoorlog was net als in vele gemeenten het kerkhof uitgewerkt rond de parochiekerk. Na de oorlog werd dit in Geluveld verlegd naar een apart terrein in de vrij onmiddellijke omgeving van de kerk in de schaduw van het kasteelpark. Enkele jaren terug werd de begraafplaats uitgebreid. Er werd geopteerd om een eenheid te vormen tussen het oud gedeelte en de uitbreiding en zo de begraafplaats te integreren in het landschap. De architect slaagde in zijn opzet en werkte het geheel op een harmonische manier uit. Voor dit project ontving de gemeente Zonnebeke in 2007 de Funeral Award’.

Het is een eer! Om nu reeds met een recente realisatie op de voorpagina van een brochure van de open monumentdag te staan! Ook een bevestiging! Omwille van mijn niet aflatend streven naar tijdloze architectuur! Tijdloze architectuur die alleen kan ontstaan mits het toepassen van de 8 principes vermeld onder de rubriek ‘filosofie’ van deze website. Ieder van de 8 principes zit in deze realisatie opgenomen! De absolute voorwaarde om hoogstaande, diepmenselijke en tijdloze architectuur te bereiken! De absolute voorwaarde om een monument te creëren … Het nieuw columbarium verkrijgt zo een eigen identiteit en gaat als monument een eigen leven leiden. Vernieuwing, die alleen zijn eigen leven kan leiden mits het noodzakelijke respect voor de historische context!

Directe link naar dit artikel: Nieuw columbarium begraafplaats Geluveld op open monumentendag 14 09 2008!

09 05 2008: Plechtige opening van het ‘Park van Geluwe’

Op vrijdagavond 9 mei 2008 werd het vernieuwde ‘Park van Geluwe’ plechtig geopend!

Een waardige afsluiter van de realisatie van een prachtig project voor mijzelf, het stadsbestuur en de inwoners van Geluwe! Ik dank dan ook het stadsbestuur van Wervik voor het genomen initiatief, het vertrouwen en de verzorgde plechtige opening, waarin ikzelf, de bevoegde schepen van groen- en leefmilieu mevr. Bercy Slegers, gedeputeerde voor milieu Jan Durnez en de burgemeester, dhr. Johnny Goos voor ongeveer 200 genodigden een toespraak hielden, gevolgd door een zonovergoten receptie. Mooi!

Mijn persoonlijke toespraak kan u hieronder nogmaals lezen,

Geachte Heer Jan Durnez, gedeputeerde voor milieu,
Geachte heer Burgemeester en Schepenen,
Geachte Heer Philippe Verraes, stadssecretaris,
Geachte buurtbewoners en
Geachte genodigden,

De transformatie van het Park van Geluwe vind zijn weerklank in een mooi stuk poëzie over een nieuw park, ooit geschreven door Charles Baudelaire!

“Een bijzonder park, dat beter is dan alle andere, zoals de kunst de natuur overtreft, waar deze door een droom van vorm veranderd is, waar ze bijgewerkt, verfraaid en omgesmolten is”

Aan die droom hebben uiteindelijk heel veel mensen meegewerkt!
Ik ben ze er heel dankbaar voor en wil dit hier dan ook graag vermelden.

Ik dank de Burgemeester, dhr. Johnny Goos voor het in mij gestelde vertrouwen en de geboden kans mijn creativiteit te uiten voor deze herinrichting van het ‘Park van Geluwe’,

Ik dank voormalig bevoegde Schepen van groen en leefmilieu en huidig gemeenteraadslid, dhr. Filiep Vandecandelaere voor het opstarten en het opvolgen van het dossier in de vorige legislatuur,

Ik dank huidig bevoegde Schepen van groen en leefmilieu, mevr. Bercy Slegers voor de uitzonderlijk vlugge aanpak van het dossier. Invallen in een dergelijk complex dossier was geen sinecure! Mevr. Bercy Slegers, U heeft dit voortreffelijk gedaan!

Ik dank alle overige Schepenen dhr. Rik Braem, dhr. Stephane Vansteenskiste, dhr. Hendrik Ingelbeen, dhr. Youro Casier en dhr. Dany Verhaeghe voor uw stem in het College!

Ik dank de gemeenteraadsleden eveneens voor hun stem!
Dank zij uw stem, beste Schepenen en gemeenteraadsleden, klinken terug talloze, aangename, vriendelijke stemmen in dit groene hart van Geluwe!

Ik dank de stadssecretaris, dhr. Philippe Verraes, eveneens voor het gestelde vertrouwen! Uw niet aflatende ambitie Geluwe een waardig park te bieden eindigt hier, op een zonovergoten plechtige opening!

Ik dank dhr. Cris Dewanckel, hoofd van de groendienst van de Stad Wervik en zijn medewerker, dhr. Tom Vantomme, voor de goede samenwerking. Uw steun in de papierslag en constante aanwezigheid op de werfvergaderingen was meer dan welkom!

Ik dank dhr. Ronny Vantomme voor het verzorgen van een veilige werf!

Ik dank dhr. Geert Dewulf en zijn personeel van de firma Tuinen Dewulf BVBA uit Boezinge voor de uiterst aangename samenwerking en de schitterende aanleg!

Ik dank dhr. Patrick Buysse, ingenieur van de Provincie West-Vlaanderen, afdeling Waterwegen, voor de heel aangename, respectvolle samenwerking!

Ik dank mijn medewerkers, de landschapsarchitecten Eveline Boudry en Kenny Thorrez voor de gemotiveerde medewerking aan het dossier!

Ik dank het bestuur van de Vlaamse Overheid en het bestuur van de Provincie West-Vlaanderen voor de geboden steun!

Ik dank alle mensen die mij kansen en steun geven bij alles wat ik ontwerp en realiseer!

En tenslotte dank ik de buurtbewoners, voor de uiterst belangrijke praktische informatie en de vriendelijkheid tijdens mijn talloze plaatsbezoeken! Uw glimlach en goeiedag zorgde ervoor dat ik telkens met veel plezier naar Geluwe kwam!

Hans Warnau, hoogleraar in de landschapsarchitectuur aan de universiteit van Wageningen, schreef een hedendaagse visie over de functie van een park.

“Ik loop al heel lang rond met het idee dat wij over het park heel anders moeten gaan denken. Het ‘zien en gezien worden’ en het flaneren heeft zich verplaatst naar de winkelcentra. Moeten wij niet terug naar ‘tuinen’ in de stad? Naar heel sprankelende lieflijke plekken waar je van de hemel kunt genieten? Naar hoven die bij een gebouw horen, naar hoven die je in een bocht van de straat kan ontdekken. Bloeiende, stille, groene plekken, waar we terecht kunnen om te bezinnen en te ontmoeten!”

Het ‘Park van Geluwe’, beste mensen, is zo’n ‘hof’.

Het is een kwaliteitsvol project geworden, niet bedoeld om te etaleren, niet bedoeld om toeristen aan te trekken, maar specifiek gericht naar de inwoners van Geluwe, die er kunnen verpozen en elkaar ontmoeten. De kwaliteit van onze leefomgeving zet aan tot een meer kwalitatief leven en is voor een groot stuk bepalend is voor de culturele en intellectuele ontplooiing van de mens. Daarnaast kunnen tuinen en parken, beter dan de rede, uitdrukking geven aan het ideaal dat de mens bezielt. De mens die al te veel gevangen zit in het keurslijf van zijn materiële leefomstandigheden. Dergelijk inzicht, in wat een mooie leefomgeving onze maatschappij kan bijbrengen, is volgens mij dan ook essentieel voor een politicus! De invloed en verantwoordelijkheid van een politicus tot het creëren van een kwaliteitsvolle publieke ruimte is dan ook heel groot! Het besef van dergelijke verantwoordelijkheid moet leiden tot een doorgedreven inzet om verantwoorde architectuur en schoonheid te realiseren. Maar dit kan hij niet alleen, daar zijn eveneens geschikte, ja misschien wel bezielde, architecten voor nodig. De opdrachtgever en de architect moeten beseffen dat voor het realiseren van hun idealen hun wederzijdse samenwerking, gekoppeld aan een niet aflatend streven naar schoonheid, essentieel is!

Want schoonheid doet leven!

Ook hier, in het ‘Park van Geluwe’, werd de integratie van schoonheid en bezieling in onze dagelijkse leefwereld als prioritair naar voor geschoven. Geen sinecure, gezien veel verschillende functies geïntegreerd dienden te worden. Maar het louter functionele mag in het ontwerpproces niet domineren!
De Duitse architect Karl Friedrich Schinkel heeft het ooit heel mooi verwoord, … hij zei:

“Het is de plicht van de architectuur om iets nuttigs, praktisch en functioneels ook mooi te maken”

Dit was hier ook mijn streven.

Uit louter functioneel oogpunt gezien is het langgerekte park eigenlijk slechts een verbindings- of doorgangspark tussen de Beselarestraat, de bibliotheek en de Kloosterstraat. In het ontwerp is de aanleg van een lange garageweg opgenomen en heeft de petanqueclub zijn plaats behouden. Ook ruimte voor het machinaal onderhoud van de beek moest beschikbaar blijven. En ook de natuur eiste, terecht, zijn plaats op! De beekoever werd afgegraven en getransformeerd tot een overstromingszone die een oeverbeplanting zal toelaten van riet en gele lis. Door dit alles was de beschikbare ruimte voor de aanleg van een park aanzienlijk verminderd.
Maar al deze opgelegde functies zijn mits een krachtige vormgeving met elkaar in harmonie gesteld.
De oeverzone bijvoorbeeld, is via een sterke architecturale inbreng in het park prachtig geïntegreerd door de afbakening met een lange, dubbele keermuur, bezet met kasseien. Deze keermuur is eigenlijk een heel lange zitmuur, die als ontmoetingsplaats kan dienen voor jongeren. Ook de wandeldreef en het inkomplein, is met dezelfde kasseien aangelegd, zodoende het park een uniform karakter te bieden!
De dreef is weliswaar functioneel, maar roept tevens op tot verwondering. Ze zal met de jaren, door de groeiende zomereiken, steeds aan uitstraling winnen.
Daarbij komt dat de eiken de volgende generaties de ervaring zullen bieden zich in een kathedraal te wanen!
En zo is het grondplan van het park eigenlijk ook opgebouwd! Geïnspireerd op talloze studiereizen waar heel veel kathedralen bestudeerd werden, heb ik zoals in de klassieke, romaanse en vroeggotische architectuur een voorportaal ontworpen voor het park. Het park, biedt hier, net zoals in oude kathedralen of klassieke tempels een ontvangstruimte, die betreden kan worden langs een eerste beukenpoort. Wanneer de volgende poort, uit taxus van 2,5 meter hoog en 4 meter lang, doorgegaan wordt, komt men in de kathedraal of hier in Geluwe het park, met de kathedraalvormende eiken. Dit voorportaal, of hier de voortuin van het park, zal een zekere mystieke beleving teweeg brengen en het park een aparte uitstraling bezorgen! Opdat het park niet alleen een doorgangspark zou zijn, werden op regelmatige afstand elf prachtige zitbanken geplaatst. Het design van de banken komt terug in het design van de verlichtingsarmaturen die ook 's avonds het park op een sfeervolle manier toegankelijk maken. Ook veel romantische zielen van fotograferende ouders met communiekanten vonden reeds hun gading wanneer enkele weken terug 14000 narcissen en krokussen de lente kwamen verwelkomen!

Zo een jong park, en reeds het decor voor foto en vanavond film … het doet mij veel plezier!

Het nieuwe park van Geluwe, ontstaan uit een perfect huwelijk tussen architectuur en natuur moet voor de inwoners van Geluwe een ontmoetingsplaats worden voor jong en oud, voor mens en dier. Ja, ook voor de dieren … Gisteren streek naast mij, op de brugleuning naar de bibliotheek een reisduif neer. Ze zei mij dat ze eindelijk een prachtig thuis gevonden had en hier definitief wou blijven! Het deed mij weerom veel plezier, …

Beste mensen,

Geluwe heeft er een groen hart bij met een eikendreef die zal uitgroeien tot een majestueuze gaanderij die de volgende generaties van Geluwe zal verwelkomen en hun steeds voedsel zal bieden voor de ziel!!!

Ik dank U allen voor de aandacht!

Andy Malengier
09 mei 2008

Directe link naar dit artikel: Plechtige opening van het ‘Park van Geluwe’

03 01 2008: Ontwerpwedstrijd voor een kunstwerk in de nieuwe dorpskern van Oostnieuwkerke

Formulering van de opdracht voor een ontwerpwedstrijd voor een kunstwerk in het nieuwe 'centrumpark' van Oostnieuwkerke!

Momenteel wordt er met volle kracht gewerkt aan het uitvoeringsdossier voor de aanleg van de nieuwe dorpskern van Oostnieuwkerke. Een specifieke beschrijving en project details kan u onder 'projecten' terugvinden.

De dorpskern van Oostnieuwkerke wordt getransformeerd tot een prachtig voorbeeldstellend park met een boodschap!

De eenvoud, de leegte van het park moet tot ieders verbeelding spreken. In het park van Oostnieuwkerke realiseert het beheerst omgaan met de verschillende vormgevingselementen de perfectie van de 'leegte'. De 'leegte' die ons confronteert met ons zijn. Het wordt een existentiële ruimte die ons bewust kan maken van onze verborgen transcendentie ...

Met deze geïntegreerde filosofie kan ik het thema van het te integreren kunstwerk bepalen. Een thema dat ervoor zal zorgen dat het centrumpark van Oostnieuwkerke niet zomaar een park wordt, maar ook een voorbeeldstellende functie heeft, op zowel de inrichting van de buitenruimte als op het aan het daglicht brengen van een actuele problematiek! In een tijd waar betrokkenheid ver te zoeken is, wil ik via mijn ontwerp van de herinrichting van de dorpskern van Oostnieuwkerke deze miskende en onderschatte problematiek aan het daglicht brengen!

Een citaat uit, 'Het zijn en het niets' van Jean-Paul Sartre (1905-1980) behandelt 'de blik van de ander'.

"Ik ben alleen in een park, en projecteer mijn gevoelens op het mij omringende landschap. Plotseling zie ik een mens die mij observeert. Op dat moment word ik een object dat door de ander gedefinieerd wordt. De ervaring van de leegte brengt onze gesitueerdheid in de wereld, onze betrokkenheid bij anderen tot uitdrukking. Een mens moet die leegte voortdurend met zich meedragen om zich blijvend bewust te zijn, zijn betrokkenheid tot zijn medemensen tot uitdrukking te brengen.

De ervaring van de leegte brengt onze gesitueerdheid in de wereld, onze betrokkenheid bij anderen tot uitdrukking. Proficiat Mijnheer Sartre!

Het voortdurend meedragen van die leegte is niet evident wanneer wij niet meer geconfronteerd worden met die leegte. Onze leefomgeving laat dit nog zelden toe. Een leefomgeving waar alles volgepropt zit, waar iedere vierkante meter opgeëist wordt. Via de realisatie in Oostnieuwkerke, waar alle registers opengetrokken werden, dringt die leegte tot in de dorpskern door! In die leegte kan een tweeledig beeldhouwwerk zijn plaats krijgen. Twee figuren die met elkaar in confrontatie raken door de leegte zullen er opgesteld worden. Eén figuur op de groene treden naar het kerkplein, de ander rond de ronde vijver. De interactie tussen beiden moet heel uitdrukkelijk te zien zijn. Niets of niemand anders is op dit ene moment in het park. De gesitueerdheid tot elkaar moet een bewustwording opwekken van de betrokkenheid tot elkaar! Kunstwerk en park moeten een symbiose vinden om deze belangrijke boodschap over te brengen! En om die boodschap heel krachtig, vastberaden en blijvend over te brengen, moet de indruk gewekt worden dat het park niet kan zonder het kunstwerk en het kunstwerk niet zonder het park !!!

Andy Malengier

Directe link naar dit artikel: Ontwerpwedstrijd voor een kunstwerk in de nieuwe dorpskern van Oostnieuwkerke

15 11 2007: Helivlucht boven de parkbegraafplaats van Wervik!

Onlangs werden wij uitgenodigd voor een helivlucht met dhr. en mevr. Hein en Veronique Vandecasteele! Een droom kwam uit, want ik kon mijn ontwerp van de parkbegraafplaats in Wervik met mijn eigen ogen hoog vanuit de lucht bewonderen! Ik werd er als het ware héél stil van! Ja, ... wij zagen dat het goed was! Eigenlijk, ... vanuit de lucht gezien, heb ik werkelijk mijn stempel op Wervik gezet! Al had ik daar nooit bij stilgestaan ... Heel veel dank Hein en Veronique, voor de onvergetelijke ervaring!

Directe link naar dit artikel: Helivlucht boven de parkbegraafplaats van Wervik!

01 11 2007: Begeleide wandelingen op de begraafplaatsen van Wervik en Zonnebeke

Groepen vanaf 10 personen, geïnteresseerde mensen, verenigingen, kunnen mij contacteren voor een begeleide wandeling op de parkbegraafplaats van Wervik en/of de begraafplaatsen van Zonnebeke. Het betreft een héél boeiende wandeling, waarin ik de visie, filosofie en ziel van deze diepmenselijke plaatsen aan U doorgeef!

Directe link naar dit artikel: Begeleide wandelingen op de begraafplaatsen van Wervik en Zonnebeke

27 10 2007: Gemeente Zonnebeke winnaar Funeral Award 2007!

Na het behalen van de Funeral Award in 1999 met de parkbegraafplaats van Wervik werd op 27 oktober in Aarschot terug de Funeral Award behaald! Voor de gemeente Zonnebeke diende ik een ijzersterk en prachtig dossier in i.v.m. de herinrichting en uitbreiding van de begraafplaatsen in Zonnebeke, Geluveld, Passendale en Beselare. Een nominatie en de uiteindelijke eerste plaats werd binnengehaald! Een prachtige erkenning voor burgemeester Dirk Cardoen en zijn schepenen! De burgemeester heeft steeds de opwaardering van de begraafplaatsen in Zonnebeke als prioritair gesteld! Geen sinecure, gezien de grote investering en de gevoeligheid van de burger inzake het begraven van zijn geliefden. Een dikke proficiat is hier dan ook op zijn plaats! Naast de vele militaire begraafplaatsen bezit de gemeente nu ook 4 prachtige burgerlijke begraafplaatsen! Een prachtig cultuurpatrimonium werd in ere hersteld en kan de gemeente een bijkomende waardige uitstraling bieden. Naar aanleiding van deze erkenning werd een tentoonstelling georganiseerd in de foyer van het gemeentehuis, waarvan u hier de foto's kan zien van de opening en de toelichting door dhr. Marnik Gunst, bevoegd ambtenaar inzake de begraafplaatsen.

Amaai, echt een parel, zou zo dood willen zijn om te kunnen ademen in jouw architectuur!
Nathalie Dervaux

Gewoon prachtig werk, ben echt onder de indruk, een prachtig inlevingsvermogen en het geven van een "ziel", vraagt naar meer.... Gemeend proficiat!
Katrien Vandendriessche

Proficiat, ze zien er heel sereen uit, zoals een kerkhof moet zijn, vind ik!
Als ik in de buurt ben, ga ik zeker eens kijken.
Hilde Geelen

Van harte proficiat!
Ik heb net de foto's bekeken: schitterende begraafplaatsen !
Josiane Lowie, burgemeester Staden

Proficiat Andy,
Visie drijft altijd boven en wordt terecht opgemerkt.
Luc Lapere

Hartelijk proficiat Andy!
We bezoeken spoedig uw kunstwerken.
Bernard Delvoye

Gefeliciteerd met je begraafplaatsen, ze zijn uniek.
Je geeft de begraafplaatsen een minder sombere indruk!
Hilde Ramboer

Een dikke proficiat! Aan de foto's te zien is het inderdaad ook wel terecht.
Ook het gemeentepark in Geluwe is zeer mooi en ik hoorde al veel positieve reacties (wat niet altijd evident meer is).
Christophe Dejan

Directe link naar dit artikel: Gemeente Zonnebeke winnaar Funeral Award 2007!

01 10 2007: Website online!

Beste bezoeker. Met trots kan ik aan u mijn nieuwe website presenteren!
De zelf ontworpen website moest een perfecte presentatie zijn van mijn streven naar ontwerpen met een integere eenvoud, gekoppeld aan een krachtige vormgeving.

Kort na het online gaan heb ik van heel veel mensen e-mails ontvangen. Deze mensen, hebben elk op hun eigen manier mooie ‘bevindingen’ geschreven! Het deed mij uiterst veel plezier deze te lezen! Hieronder kan u er enkele van terugvinden.

Dag Andy,
ik heb even naar uw website gekeken: indrukwekkend!!!! Men beseft blijkbaar eindelijk dat men niet altijd beroep moet doen op buitenlandse ontwerpers, wij hebben kwaliteit in eigen huis en daar behoor jij zeker bij.
Luc Demeester

Beste Andy,
ik zag daarnet met veel genoegen uw website en de ontworpen tuinen. Gefeliciteerd! U slaagt erin om dat wankele evenwicht te vinden tussen de verstilling en het uitnodigende vivante!
Hilde Verloo

Proficiat met je website!
Als ik surf op je website, heb ik een gevoel van rust. Dus voor mij persoonlijk is het gelukt om via je website, een goed idee te krijgen van je manier van werken. Eigenlijk vind ik dat je website een mooi voorbeeld is van je werkfilosofie: alle mogelijke en bestaande buitenelementen worden meegerekend om op het einde een eenheid te krijgen waarin alles in harmonie ligt. Chapeau! Over de inhoud zelf van je website heb ik de 8 principes die je toepast op je werk onthouden! Nooit had ik kunnen denken dat architectuur zo complex en diep was maar als je het leest, vind je dat eigenlijk wel logisch. Om te besluiten wil ik je bedanken. Dankzij jou weet ik nu een heel klein beetje meer over architectuur maar het belangrijkste is dat ik nu op een nieuwe manier architectuur en in het algemeen de omgeving zal bekijken.
Aurélien Theys

Mijn welgemeende proficiat voor de klasse volle, zoals uzelf opgemaakte website. Het moet gezegd Andy, het oogt heel mooi! Doe zo voort en blijf geloven in wat je hart en geest je ingeeft om aan de gemeenschap een gevoel van schoonheid, rust, eenvoud en klasse te kunnen meegeven tot in der eeuwigheid. Oprecht gemeend,
Jos van Herreweghe

Wat een referenties en palmares! Super knap en coherent geheel! Waarvoor mijn oprechte gelukwensen. Nog alle succes toegewenst!
Joost Devolder

Van harte proficiat met uw site en al uw prachtige projecten, reeds gerealiseerd of niet.
Ik vind ze allemaal super. Ik heb uw site volledig doorlopen en ik viel van de ene verbazing in de andere. Je hebt al heel wat mooie projecten gerealiseerd en ik zie dat er nog veel in ontwerpfase en in ontwikkeling zijn. Ik ben een echte fan geworden, ik volg het zeker nog verder op.
Lieven Vandamme

Je site aandachtig bekeken: heel sober, subtiel en verfijnd. Grafisch van hoogstaand niveau en inhoudelijk boeiend aangeboden, ... Van een superieure klasse, eerder zeldzaam op het Net! Nog eens bevestigd: LESS IS MORE! Doe zo verder!
Guy Pattyn

Ik heb zonet even vlug uw website verkend. Bijzonder geslaagd. Ben ook onder de indruk van uw andere projecten buiten die in Zonnebeke
Franky Bryon, schepen van de gemeente Zonnebeke

Wat een mooi palmares, jij word al gereserveerd voor onze tuin, grafzerk, oprit, omgeving van ons schoonheidsinstituut, .... Puik werk en mooie website! Succes verzekerd, je gaat versmachten in je werk! Heb altijd gezegd dat jij een hele grote ging worden, ben fier op jou!
Annick Bryon

Beste Andy,
een pareltje van een website! Ik heb hem met veel plezier doorbladerd.
Subliem!! Proficiat!!
Johan De Jongh

Andy,
je hebt een prachtige website online! Prachtige foto's van je ontworpen tuinen. Ook de luchtfoto’s van de parkbegraafplaats zijn om van te dromen … Wat een project was dat van je, toen nog in je beginfase.
Johan Malengier

Proficiat! Een heel duidelijke site, en dat vindt de doorsnee gebruiker -zoals ik- wel heel goed! Een heel 'werk' om zoveel 'werk' op 't net te plaatsen.
Hilde Geelen

Heel rustgevend, mooi, en wat een indrukwekkend palmares zeg! Jij hebt niet stilgezeten !
Gracy Decocker

Andy,
jouw website is door ons bekeken, bewonderd, en ..... goed, nee schitterend bevonden.
Wat een mooie site! Dit moet je heel wat denk- en opzoekwerk gekost hebben. Hoed af !!!
Je kan er duidelijk voelen dat je al jaren heel gedreven bezig bent met je beroep! De site weerspiegelt heel goed je manier van werken en denken, dus volgens mij: geslaagd!
Hopelijk krijg je hier heel veel goede reacties op, die mogen resulteren in mooie projecten!
Veronique Hostens

Een hele mooie en degelijke website, Andy. Je mag er trots op zijn. En ook, zo op het eerste gezicht, op je werk!
Pascal Cornet

Ziet er prachtig en inspirerend uit ... Zowel je projecten, alsook de site op zich... Proficiat.
Dieter Durnez

Directe link naar dit artikel: Website online!