01 09 2015: GRONDIGE RENOVATIE DUITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS WOI IN LANGEMARK GOED GEVORDERD

Grondige renovatie Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark goed gevorderd

In opdracht van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge heb ik de studie uitgevoerd voor de renovatie landschappelijke renovatie van de Duitse Militaire Begraafplaats WOI in Langemark. Deze studie verliep in samenwerking met architect Dries Vanhove die de studie uitvoerde voor de renovatie van het inkomgebouw.
De begraafplaats in Langemark is de laatste rustplaats van 44304 Duitse soldaten en telt jaarlijks ongeveer 130000 bezoekers. De begraafplaats staat bekend als de begraafplaats van oorlogsvrijwilligers en is ook op heden bekend als ‘Studentenbegraafplaats’. De begraafplaats is een ontwerp van de architect Robert Tischler en bezit een schitterende beeldengroep van 4 treurende soldaten van de hand van de Duitse beeldhouwer Emil Krieger. De begraafplaats werd beschermd als monument. In 2014 is het 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog uitbrak. De begraafplaats dient met het oog op deze aanstaande datum grondig gerenoveerd te worden. In het kader van de werkzaamheden moeten naast de opsluitstenen van het massagraf ook de bestaande bestratingen en terrassen vernieuwd worden. Bovendien worden er nieuwe bestratingen aangelegd, trappen opgeknapt en drainages aangelegd, die oa ook bij het massagraf water moeten afvoeren. Grasvelden worden hersteld, hagen gerooid en een geschikte toegangsbestrating voor minder validen gecreëerd.

Naast deze restauratie zal vooral één bouwelement het uitzicht van de begraafplaats grondig veranderen. Het oorspronkelijke concept zal hersteld worden door het oprichten van een muur uit Weserzandsteen voor het kameradengraf. Hierdoor ontstaat een soort ruimte die aanvankelijk het uitzicht beperkt. De doelstelling is de bezoeker opnieuw een verplichte weg te laten volgen en hem zodanig te leiden naar de climax van zijn bezoek: het kameradengraf waarin 24918 soldaten rusten. In navolging van de oorspronkelijke plannen zal de beeldengroep de ‘4 treurende soldaten’, achter het kameradengraf geplaatst worden zoals voorzien was door de beeldhouwer Professor Emil Krieger.