24 11 2015: LAUREAAT MET DE NIEUWE BEGRAAFPLAATS VAN VLETEREN!

Laureaat met de nieuwe begraafplaats van Vleteren!

Met trots kan ik melden dat vandaag mijn ontwerp en realisatie van de nieuwe begraafplaats van Vleteren laureaat werd uit 100 West-Vlaamse projecten van de afgelopen 15 jaar.
Dit ging door in het ontmoetingscentrum ‘De Schouw‘ in Lichtervelde en werd georganiseerd door WinVorm, opgericht door de Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales Leiedal en WVI, Team Vlaams Bouwmeester en de Vlaamse Landmaatschappij. Er werd een WinVorm-kaart opgemaakt met 100 inspirerende projecten. Ook mijn realisaties van de parkbegraafplaats in Wervik, de dorpskern van Oostnieuwkerke en de herinrichting van de Mandelvallei in Oostrozebeke staan er heel mooi tussen!

Na een succesvol archeologisch onderzoek naar de restanten van een oude Keltische en daarna Romeinse begraafplaats kreeg ik de eer om voor op diezelfde plaats een nieuwe centrale parkbegraafplaats te ontwerpen. Overleden inwoners uit Oost-Vleteren, West-Vleteren en Woesten zullen vanaf nu op deze nieuwe parkbegraafplaats niet alleen begraven kunnen worden maar ook een heel waardig afscheid krijgen in een heel mooie landschappelijk decorum. Het is een sterk in zijn landschap geïntegreerd ontwerp waarbij heel veel aandacht besteed is aan een nieuwe vorm van as bezorging en een sterke architecturale circulatie inzake het ritueel van het afscheid nemen. Het laatste afscheid dat hier letterlijk en figuurlijk op een hoger niveau gebracht wordt.

'In het zware uur van het afscheid heeft de mens geen nood aan een preek, doch aan stilte en verzoening ...' Gilbert Decouvreur