21 12 2010: STONE AND ETERNITY

Recent verscheen het boek STONE. Deze drietalige uitgave verscheen naar aanleiding van de 20ste verjaardag van Pierres et Marbres de Wallonie.

Op de website van de uitgeverij Prisme-Editions www.prisme-editions.be staat volgende tekst:

De basisstructuren van gebouwen worden al lang niet meer uit steen opgetrokken. Toch blijft steen een veelgebruikt en geliefd bouwmateriaal omwille van zijn specifieke eigenschappen en zijn uitdrukkingskracht. Bovendien zijn plaatselijke steensoorten in het kader van duurzame ontwikkeling populairder dan ooit. Aan de hand van 30 Belgische en buitenlandse architecturale pareltjes die grotendeels met steen gebouwd zijn, toont dit boek dat steen op verschillende manieren functioneel kan worden gebruikt en nog steeds een belangrijk materiaal is in de moderne bouwkunst. De teksten van Pierre Loze en Francis Tourneur, de prachtige foto's en de vele details laten u de schoonheid van steen ontdekken in België en het buitenland.
In deze schitterende uitgave staat een mooie publicatie over de begraafplaatsen van Zonnebeke, met de titel 'Stone and Eternity'. Onderstaande tekst vergezeld de mooie foto's:

Steen en Eeuwigheid

De pogingen van de mens om de tijd te overwinnen vinden in natuursteen een eeuwig materiaal, een zekerheid en bijna een bewijs dat tijdloosheid bestaat. Steen is misschien het enige zo algemeen verspreide en toegankelijke materiaal dat de menselijke ziel - of de voorstelling die de mens zich ervan maakt - weerspiegelt: onaantastbaar, ongenaakbaar in de tijd, onsterfelijk. Kan het dan verrassen dat we zo vaak steen gebruiken om de doden te herdenken? Monumentaliteit impliceert niet alleen grootsheid maar ook herinnering. Enkele bakens in de ruimte volstaan om ze te scheppen, geholpen door de geometrie die de idee gestalte heeft. Maar die bakens moeten wel van steen zijn.