BEGRAAFPLAATS DE PANNE

Project Beschrijving

Voor deze opdracht zijn de herinrichting van de bestaande begraafplaats, het ontwerpen van een crematietuin (columbarium, urnenkelders en strooiweide) en een nieuwe afscheidsruimte de drie grote onderdelen van het vooropgestelde programma.
Het is een totaalontwerp geworden, zonder enige fragmentatie! Elk detail (zoals zitbanken, kandelaars, poorten, columbariumnissen, urnenkelders en herdenkingsmonumenten) werd eigenhandig ontworpen, tot de prachtige afscheidsruimte toe! Zo kon een perfect huwelijk ontstaan tussen architectuur en landschapsarchitectuur. Een uitzonderlijk samengaan van twee architectuurdisciplines, die als het ware in een gebedsvorm de afscheidsnemende mens een tempelachtige afscheidsruimte biedt, stil overgaand in een paradijselijke afscheidstuin. Het afscheid van een dierbare moet in onze maatschappij, via een architectuur waarin mythe, traditie en stilte geïntegreerd zijn, op een hoger niveau geplaatst worden!
Een heel lang, krachtig en van opeenvolgende poorten voorzien ceremonieel lint vertrekt reeds aan de inkom van de begraafplaats en leidt de rouwstoet via de afscheidsruimte en de afscheidstuin naar de columbariumtuin, de urnenkeldertuin en de strooiweide. De krachtige boogvormige beweging omarmt de bestaande begraafplaats en loopt als een steeds wegdraaiende eikendreef richting de verheven strooiweide, gericht op het uitzonderlijk mooie polderlandschap. De omarming of het vasthouden van de dierbaren vindt hier via een ultieme open beweging naar het landschap het noodzakelijke loslaten …

Project Details

Locatie
De Panne

Opdrachtgever
Gemeentebestuur De Panne

Datum realisatie
In ontwerpfase