BEGRAAFPLAATS ZONNEBEKE

Project Beschrijving

Herinrichting en uitbreiding begraafplaats van Zonnebeke

De herinrichting van de begraafplaatsen van Zonnebeke is een mooi verhaal!

Ik heb hier gekozen voor een totaalvisie verwoord als de 'kubusformatie'.
Op iedere begraafplaats (Zonnebeke, Beselare, Passendale en Geluveld) werden kubusvormige columbariumnissen geplaatst, weliswaar telkens in een andere context. Een creatieve oplossing inzake crematie die bewijst dat het anders kan! Crematie wordt hier niet in een hoekje geduwd maar krijgt er een héél prominente plaats.

Hier primeert het diepmenselijke t.o.v. het louter functionele!

Dit diepmenselijk aspect uit zich niet alleen in het columbarium zelf, maar ook in de strooiweiden, die op de meest prominente plaats ingeplant zijn, gericht op het landschap. Zo ontstaat een plaats, een ruimte, die de rouwende een gevoel van ‘hoop’ kan bieden. Het diepmenselijke is daarnaast zeker ook terug te vinden in de verbinding tussen het oud en nieuw gedeelte van de begraafplaats. Een groene 'levenslijn' maakt er een verbinding tussen oud en nieuw, tussen leven en dood ...
De herinrichting van deze vier begraafplaatsen bewijst dat binnen onze profane wereld spirituele landschapsarchitectuur terug bestaansrecht heeft.
De begraafplaatsen van Zonnebeke zijn niet louter begraafplaatsen, maar ‘begraaf- en bezinningstuinen’, waar de nabestaanden zich héél even, iets dichter bij hun overleden geliefden kunnen voelen.

Proficiat aan de gemeente Zonnebeke om in deze gedachtegang mee te willen gaan!

Project Details

Locatie
Zonnebeke

Opdrachtgever
Gemeentebestuur Zonnebeke

Datum realisatie
2005-2006

Wedstrijd
Laureaat Funeral Award 2007, in de categorie ‘Steden en Gemeenten’

Tentoonstelling
Gemeentehuis Zonnebeke, 24 september 2007 - 04 november 2007

Project Bevindingen

  • Dag Andy, ik ben zojuist eens gaan kijken naar de begraafplaats te Zonnebeke. Het meest typerend en symbolische vond ik toch het lange, eerst … bergopgaande ‘pad’, … en dan letterlijk over de heuvel, … de lange oneindige weg! Zo recht en groen, middenin een grijze regenachtige omgeving. Je laat eigenlijk overal je handtekening achter …, positief en discreet … Zeer mooi!

    Henk Claeys
  • De herinrichting van de begraafplaatsen van Zonnebeke is een mooi verhaal! Ik heb hier gekozen voor een totaalvisie verwoord als de 'kubusformatie'. Op iedere begraafplaats (Zonnebeke, Beselare, Passendale en Geluveld) werden kubusvormige columbariumnissen geplaatst, weliswaar telkens in een andere context. Een creatieve oplossing inzake crematie die bewijst dat het anders kan! Crematie wordt hier niet in een hoekje geduwd maar krijgt er een héél prominente plaats. Hier primeert het diepmenselijke t.o.v. het louter functionele! Dit diepmenselijk aspect uit zich niet alleen in het columbarium zelf, maar ook in de strooiweiden, die op de meest prominente plaats ingeplant zijn, gericht op het landschap. Zo ontstaat een plaats, een ruimte, die de rouwende een gevoel van ‘hoop’ kan bieden. Het diepmenselijke is daarnaast zeker ook terug te vinden in de verbinding tussen het oud en nieuw gedeelte van de begraafplaats. Een groene 'levenslijn' maakt er een verbinding tussen oud en nieuw, tussen leven en dood ... De herinrichting van deze vier begraafplaatsen bewijst dat binnen onze profane wereld spirituele landschapsarchitectuur terug bestaansrecht heeft. De begraafplaatsen van Zonnebeke zijn niet louter begraafplaatsen, maar ‘begraaf- en bezinningstuinen’, waar de nabestaanden zich héél even, iets dichter bij hun overleden geliefden kunnen voelen.

    Andy Malengier

Publicaties

  • Boek "Het gemeentelijk funerair erfgoed van Zonnebeke"

    Auteur mevr. Evy Van de Voorde en dhr. Marnick Gunst, 19 maart 2010