COLUMBARIA BEGRAAFPLAATSEN ZONNEBEKE

Project Beschrijving

Columbariumnissen begraafplaatsen Zonnebeke

De herinrichting van de begraafplaatsen van Zonnebeke is een mooi verhaal!

Ik heb hier gekozen voor een totaalvisie verwoord als de 'kubusformatie'.
Op iedere begraafplaats (Zonnebeke, Beselare, Passendale en Geluveld) werden kubusvormige columbariumnissen geplaatst, weliswaar telkens in een andere context. Een creatieve oplossing inzake crematie die bewijst dat het anders kan! Crematie wordt hier niet in een hoekje geduwd maar krijgt er een héél prominente plaats.

Hier primeert het diepmenselijke t.o.v. het louter functionele!

Dit diepmenselijk aspect uit zich niet alleen in het columbarium zelf, maar ook in de strooiweiden, die op de meest prominente plaats ingeplant zijn, gericht op het landschap. Zo ontstaat een plaats, een ruimte, die de rouwende een gevoel van ‘hoop’ kan bieden. Het diepmenselijke is daarnaast zeker ook terug te vinden in de verbinding tussen het oud en nieuw gedeelte van de begraafplaats. Een groene 'levenslijn' maakt er een verbinding tussen oud en nieuw, tussen leven en dood ...
De herinrichting van deze vier begraafplaatsen bewijst dat binnen onze profane wereld spirituele landschapsarchitectuur terug bestaansrecht heeft.
De begraafplaatsen van Zonnebeke zijn niet louter begraafplaatsen, maar ‘begraaf- en bezinningstuinen’, waar de nabestaanden zich héél even, iets dichter bij hun overleden geliefden kunnen voelen.

Proficiat aan de gemeente Zonnebeke om in deze gedachtegang mee te willen gaan!

Project Details

Locatie
Begraafplaatsen Zonnebeke, Geluveld, Passendale en Beselare

Opdrachtgever
Gemeentebestuur Zonnebeke

Datum realisatie
2003-2006

Wedstrijd
Laureaat Funeral Award 2004, in de categorie ‘Beste funerair ontwerper’

Tentoonstelling
Gemeentehuis Zonnebeke, 24 september 2007 - 04 november 2007