RUSTHUIS SINT-JOZEF MOORSELE

Project Beschrijving

Herinrichting omgeving rusthuis Sint-Jozef, Moorsele

De tuin van licht en schaduw …

De herinrichting van het rusthuis Sint-Jozef gaat gepaard met de uitbreiding van het rusthuis met een hedendaagse architectuur. De 3 verschillende bouwfasen van het rusthuis, het oude kloostergebouw, de uitbreiding van eind jaren 80 en de hedendaagse uitbreiding vragen een harmoniërend kader. Een omgeving en tuin die in alle eenvoud en rust de verschillende bouwfasen omvat. Daarnaast is de inbreng van een contemplatieve sfeer een essentieel element om de bejaarde bewoners de nodige rust te bieden. Ook de klassevolle uitstraling moet ervoor zorgen dat ze er in alle schoonheid kunnen wonen. De tuin, ingericht als wandelpark zal ook de nodige ontmoeting mogelijk maken. Dit zijn 3 heel belangrijke essentialia in het ontwerp! Een stap richting het rusthuis moet een heel sterke emotionele belevenis zijn. De stille open ruimte kan hier verzachting bieden tijdens deze sterk emotionele ervaring. De tuin is minimalistisch ingericht met de noodzakelijke terrassen en heel veel gazon. De aanwezige wildgroei van struiken dient gerooid te worden zodat de vele prachtige grote bomen tot hun recht komen. De oude kloostertuin, in landschapsstijl, van eind 19de eeuw wordt met het grootste respect behouden en opgeknapt. De oude heuvels van die kloostertuin, begroeid met klimop en oude bomen krijgen hier door een weglaat ontwerpvisie als het ware een hedendaags karakter, waardoor een harmoniërende overgang met de nieuwe tuin gerealiseerd wordt. De indruk wekken dat alles altijd één geheel gevormd heeft is hiermee zeker bereikt! Deze indruk zal zowel de bewoners, hun verzorgers en hun bezoekers een goed gevoel geven!

Project Details

Locatie
Moorsele

Opdrachtgever
VZW Sint-Jozef V.V.O.

Ontwerp hedendaagse uitbreiding rusthuis door architect Luc Deleu

Datum realisatie
Gerealiseerd

Wedstrijd
Laureaat ontwerpwedstrijd, september 2008