Locatie

Diverse begraafplaatsen

Opdrachtgever

Diverse gemeentebesturen

Samenwerking met

Urba Style, fabrikant van het product AMA uit het gamma Concrete Diversity

Bezoek Concrete Diversity >
Bezoek Urba Style >

AMA

AMA is een nieuwe vorm van asbezorging en is ontstaan uit een algemene nood aan een waardige en mooie manier van die asbezorging. Het kunstwerk zal op begraafplaatsen het ritueel van de asbezorging & de latere herdenking op een hoger niveau plaatsen!

Het kunstwerk ontworpen door Andy MAlengier, werd in samenwerking met de firma Urba Style ontwikkeld en in productie gebracht. Het resultaat is een hoogstaand betonproduct met een héél fijne en duurzame afwerking!

AMA bestaat uit 5 verschillende met elkaar in harmonie levende elementen. Een columbariumkubus, een urnenkelderelement, een herdenkingskubus, een ceremoniesokkel en een zitelement.

De naam AMA is de afkorting van ArsMoriAndi, geïnspireerd op de latijnse uitspraak Ars Moriendi, Ars Vivendi. Vertaald als ‘De Kunst van het Sterven’ en ‘De Kunst van het Leven’ en betekent hier in deze context ‘De Kunst van het Begraven’.

AMA is een gepatenteerd product en kan door iedere stad, gemeente of privaat beheerder van begraafplaatsen aangekocht worden.

De verschillende elementen van AMA

Columbarium kubus

Het ontwerp van de columariumkubus omvat een functionaliteit met een esthetiek als evenwaardige partner. Een esthetiek met een tikkeltje monumentaliteit,  die een essentiële ondersteuning biedt aan de nabestaanden.

 Urnenkelderelement

Volgens de wetgeving dienen urnen zowel bovengronds als ondergrond geplaatst te worden. Tot op heden worden vaak urnenkelders geplaatst met daarboven een gedenksteen van de overledene.

In deze lijn werden urnenkelders ontworpen met een bovengrondse sokkel. Op deze sokkel komt dan de gedenksteen van de overledene. Deze urnenkelders laten zich perfect combineren met de columbariumkubussen en vormen een aanvulling aan de lijn.

 Herdenkingselement

Dit element is specifiek ontworpen om bij een strooiweide te plaatsen. De herdenkingsplaatjes kunnen op de zijkanten van deze kubus aangebracht worden. Tijdens een ceremonie kan een kaars gebrand worden in de daarvoor voorziene uitsparing centraal bovenaan.

Ceremoniesokkel

Dit element is specifiek ontworpen om bij een strooiweide of afscheidsplaats  te plaatsen. Het is een lage sokkel waarop de urne kan geplaatst worden tijdens de ceremonie.

 Zitelement

Dit element is ontworpen naar dezelfde maatvoering van de overige elementen, zodoende een harmoniërend geheel te verkrijgen

Foto’s realisatie

Bevindingen

Met AMA overstijgt het concept de gewone ontwerppraktijk!

André Coene, architect en planoloog

AMA is prachtig. De beelden spreken voor zich.
Strak, sober, met de vrije invulling van de familie rekening houdend.
Een dikke proficiat.

Frank Vander Stichele