loading1
loading2
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Menen

Opdrachtgever

Provincie West-Vlaanderen en Stad Menen

Ontwerp

Landschapsarchitecten Andy Malengier in samenwerking met studiebureau Jonckheere

Avontuurlijk park Menen

Voor deze open ruimte gelegen in het stedelijk binnengebied van de stad Menen werd een ontwerp getekend voor de inrichting van een avontuurlijk stadspark. Aanvankelijk was het de bedoeling van de opdrachtgever om de beek open te leggen. Na ontwerpend onderzoek bleek dat niet de goede keuze te zijn omwille van de grote hoogteverschillen en daarmee gepaarde dure infrastructuurwerken.

Avontuurlijke en ecologische aspecten bleven echter belangrijk. Deze werden geïntegreerd in een ellipsvormig grondplan. Een vormgeving dat toelaat de beschikbare ruimte optimaal te benutten en het park een geborgen sfeer te geven.

Het ontwerp voorziet daartoe in grote wadi’s om het regenwater te bufferen. Deze verdiepte zones zorgen mede voor een avontuurlijk karakter. Her en der zijn er natuurlijke speelelementen voorzien. Over de wadi loopt een houten vlonderpad afgeboord met lange zitbanken. Het houten wandelpad, de zitbanken en de toegangspoorten vormen één architecturaal geheel. Een centraal plein met ronde waterpartij en zitbanken vormt het hart van het park alwaar mensen van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten.

Het bestaande bos aan de rand van het park zal verder aangevuld worden met duurzame inheemse bomen. Binnen de ellips worden meerstammige eiken aangeplant. Het ritme van de terugkerende eiken in de open vlakte zal voor de mens in alle seizoenen een fantastische beleving geven. Hij zal er zich wanen in een tot de verbeelding sprekend mini landschap en het tezelfdertijd als avontuurlijk en rustgevend beleven.

Toegangspoorten

Het park verkrijgt een eigen identiteit door de toegangspoorten. Een kind dat de poorten voorbij wandelt en daarna de speelmogelijkheden aanschouwt zal een verrassende overgang maken van zijn dagelijkse wereld naar zijn wondere wereld. Het is daardoor een herkenbare plaats geworden. Door voldoende speel- en zit mogelijkheden kunnen trouwens alle generaties hier samen vertoeven. Ze zullen zich hierdoor met de plaats kunnen oriënteren en identificeren en het park als een ‘zinvolle’ plaats ervaren.

Ontwerp