{:nl}Locatie{:}{:en}Realisation date{:}

Zonnebeke-Beselare

{:nl}Opdrachtgever{:}{:en}Architect of the building{:}

Gemeentebestuur Zonnebeke

Wedstrijd

Laureaat Funeral Award 2007

Tentoonstelling

Gemeentehuis Zonnebeke, 24/09/2007-04/11/2007

Herinrichting en uitbreiding begraafplaats Beselare

Voor de herinrichting van de begraafplaatsen van Zonnebeke heb ik gekozen voor een totaalvisie verwoord als de ‘kubusformatie’. Op iedere begraafplaats (Zonnebeke, Beselare, Passendale en Geluveld) werden kubusvormige columbariumnissen geplaatst, weliswaar telkens in een andere context. Een creatieve oplossing inzake crematie die bewijst dat het anders kan. In de ontwerpen primeert het diepmenselijke t.o.v. het louter functionele. Dit diepmenselijk aspect uit zich niet alleen in het columbarium zelf, maar ook in de strooiweiden, die op de meest prominente plaats ingeplant zijn, gericht op het landschap. Zo ontstaat een plaats, een ruimte, die de rouwende een gevoel van ‘hoop’ kan bieden. Het diepmenselijke is daarnaast zeker ook terug te vinden in de verbinding tussen het oud en nieuw gedeelte van de begraafplaats. Een groene ‘levenslijn’ maakt er een verbinding tussen oud en nieuw, tussen leven en dood. De herinrichting van deze vier begraafplaatsen bewijst dat binnen onze profane wereld spirituele landschapsarchitectuur terug bestaansrecht heeft. De begraafplaatsen van Zonnebeke zijn niet louter begraafplaatsen, maar ‘begraaf- en bezinningstuinen’, waar de nabestaanden zich héél even, iets dichter bij hun overleden geliefden kunnen voelen.

Foto’s realisatie