alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Zwalm Sint- Anna

Opdrachtgever

Gemeentebestuur Zwalm

Ontwerp herinrichting begraafplaats, inkomgebouw met poort & kunstwerk

Andy Malengier BV Landschapsarchitecten

Realisatie

2024-2025

Begraafplaats Zwalm Sint- Anna

In het hart van het heuvelachtig en bucolische landschap van de Vlaamse Ardennen ligt de begraafplaats van Zwalm Sint- Anna. Ons ontwerpteam heeft herinrichtingsplannen getekend die de begraafplaats zullen transformeren tot een unieke begraafplaats die op landschappelijk en architecturaal vlak nog meer verankerd zal worden met het aansluitend landschap. Tevens zal deze plaats rust en respect voor de nabestaanden centraal stellen.

Landschapskunst

Om de bezoeker een meer intieme en geborgen ervaring te bieden werd de begraafplaats opgedeeld in tuinkamers, afgeboord door brede rond geschoren haagmassieven. Verschillende vormen van begraven vinden er hun plaats zoals o.a. asbezorging. De tuinkamers openen zich in de richting van het sterk omhooglopend terrein alwaar er zich een eerbiedwaardige cirkelvormige afscheids- en herdenkingsplaats met aansluitende strooiweide bevindt. Hier vormen kunst en landschapsarchitectuur een harmonisch geheel en roepen het mysterie van het leven op door de connectie met de leegte van het aansluitende landschap. Deze spirituele landschapsarchitectuur zal familie en vrienden van de dierbaar overledene de mogelijkheid bieden om op een respectvolle manier afscheid te nemen van hun dierbaren terwijl ze omringd worden door een mystieke schoonheid. Deze plaats zal ongetwijfeld het gevoel van sereniteit en contemplatie bevorderen. Met gevoeligheid en respect werd ook een tuinkamer voorzien die speciaal is gewijd aan het herdenken van kinderen. Deze respectvolle plaats wordt aangevuld met een sterretjestuin waar dierbaren troost kunnen vinden en de mogelijkheid hebben om hun ongeboren kinderen te herdenken.

Kunst & Architectuur

Het gemeentebestuur van Zwalm vroeg ons in een latere fase ook een nieuwe inkom te ontwerpen met de mogelijkheid om mensen tijdelijk te laten schuilen bij regenweer en werk- en tuinmateriaal op te bergen. Indien het gemeentebestuur dit wenst uit te voeren zal er een tweede herinrichtingsfase volgen. Het werd een architecturaal complex waarbij twee volumes en een bijhorende inkompoort één geheel vormen. De witte, deels gebogen, volumes refereren naar het glooiende landschap en de in de nabijheid staande witte molen. Op deze wijze stel ik het belang centraal om nieuwe architecturale invullingen in het landschap met het reeds bestaande landschap te vereenzelvigen. Dergelijke inkom zal de begraafplaats voor de inwoners van Zwalm een belangrijke herkenbaarheid bezorgen.

Daarnaast werd ook kleur in de gevelarchitectuur en de inkompoort ingepast. Deze lukraak door elkaar geplaatste kleuren vinden verder op de begraafplaats, op het eind van de strooiweide en gericht op het open landschap, hun evenwicht in een hedendaags kunstwerk waarin de kleuren netjes geordend zijn. Hiermee wordt in de begraafplaats de symboliek van een overgang vanuit het zoekend leven naar een perfecte staat van het zijn geïntegreerd.

Fase 1

 

Fase 2

 

 

Deze fotorealistische renderbeelden mogen niet gebruikt of verspreid worden zonder toestemming van ontwerpbureau Andy Malengier BV