loading1
loading2
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Langemark

Opdrachtgever

Commonwealth War Graves Commission

Ontwerp

2021

The Brooding Soldier Canadian Memorial Sint-Juliaan Langemark

The Brooding Soldier is een Canadees oorlogsmonument nabij de Belgische plaats Sint-Juliaan in de Westhoek. Het is ontworpen door F. C. Clemenshaw en werd onthuld op 8 juli 1923. The Brooding Soldier, in de volksmond ook bekend als “Den Canadien”, is opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog. The Brooding Soldier werd in 2009 als monument beschermd. (wikipedia)

De Commonwealth War Graves Commission die het memorial park onderhoud in opdracht van de Canadian Battlefields Memorials Commission gaf mij de opdracht om een ontwerp te maken dat het achterliggend memorial park beter met de onmiddellijk omgeving van de ‘Brooding Soldier’ integreerd. De bezoeker moet de aanleiding krijgen zich verder in het park te begeven. Daarnaast dient er tijdens de ontwerpfase ook nagedacht te worden om het memorial park minder onderhoudsintensief te maken.

Een wegdraaiend pad slingert zich doorheen een bostuin naar een nieuwe herdenkingsplaats. Een ronde herdenkingsplaats waar bezoekers ook naast het ritueel van de herdenking even in contemplatie op de zitbank kunnen gaan zitten.

Ontwerp