loading1
loading2
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Oost-Vleteren

Opdrachtgever

Gemeentebestuur Vleteren

Datum realisatie

2013-2014

Wedstrijd

Winvorm laureaat uit 100 geselecteerde West-Vlaamse projecten van de afgelopen 15 jaar

Parkbegraafplaats Vleteren

We moeten van onze overleden dierbaren afscheid nemen in héél mooie tuinen!
Het ontwerp voor de centrale begraafplaats van Vleteren is gegroeid uit de overtuiging dat, rekening houdend met onze beperkte ruimte, begraafplaatsen een parkfunctie kunnen bieden voor het dorp! Rekening houdend met de historische context van het dorp en zijn omliggend landschap moet de parkbegraafplaats perfect geïntegreerd worden in zijn omgeving. De begraafplaats zal een belangrijk groenelement vormen in het dorpsbeeld. De nieuwe centrale begraafplaats moet de uitstraling krijgen als ware dat de begraafplaats er altijd zo bijgelegen heeft. Ze moet als het ware naadloos opgaan in het dorpsbeeld en het omliggende landschap. Een dergelijke realisatie moet er voor zorgen dat een grotere betrokkenheid van de dorpsbewoners ontstaat en dat de begraafplaats een parkrol voor het dorpsleven van Vleteren en zijn deelgemeenten kan vervullen. Het ontwerp voor de centrale begraafplaats van Vleteren bezit naast de essentiële sociaal-economische functie ook een artistiek-creatieve waarde. Deze kwaliteit gekoppeld aan een verhaal van troostende schoonheid zal er toe leiden dat deze begraafplaats een eigen identiteit zal verkrijgen, de mensen er waardig zullen kunnen afscheid nemen en herdenken en dat de begraafplaats deel zal uitmaken van het cultuurpatrimonium van de gemeente Vleteren.

Foto’s realisatie

Bevindingen

Heel knap! Vooral het monumentale ‘door-gaan’ van leven naar dood,van de drukte van elke dag, van elk leven, naar de gegarandeerde eeuwige rust, en omgekeerd, doet me vermoeden dat je inspiratie vindt in tijds/ruimte-overschrijdende, pre-historische grafmonumenten. Ook de communicatiecirkel tussen het nu en het komende mag er zijn!

Dokter Luc Maertens

Andy, ik wil je nog feliciteren ! Je mag trots zijn dat je met je realisaties voor veel mensen een grote invloed hebt op de manier van afscheid nemen. Stilte en verzoening spreken inderdaad uit je ontwerpen. Met groot respect en bewondering.

Veronique Hostens

Dag Andy, de site heeft me geëmotioneerd. Het is GROOTS. Ik ga nog dikwijls teruggaan voor het gevoel. Je mag er meer dan trots mee zijn. Ik kijk ernaar uit om terug te gaan en mensen mee te nemen om de emotie te delen. Dankbare groeten.

Bernadette Desmet

Proficiat. Je hebt een ware gave Andy om natuur, geschiedenis en waardes samen te brengen in een serene omgeving. Zo verwek je een sfeer waarin men oprecht gefocust kan worden op het moment van afscheid en herinneringen. Doe zo verder, je werk is bewonderenswaardig …

Sven Garreyn

Ja man das mooi Andy! Surtout de strook gras in het midden. Je ontwerpen zijn al zo uitgepuurd. Vraag me af wat nu gaat volgen …

Anne-Marie De Witte

Chapeau met de realisatie in Vleteren! Ik ga er naar toe om de site te ervaren en te bewonderen. Ik wens dat je verder nog veel van dergelijke plaatsen mag realiseren. Dat de muze maar dicht in je omgeving blijft rondhangen. Het is goed voor vele mensen en het doet hun deugd. Je opent een positief creatief intens gevoel.

Bernadette Desmet

Het zou een vanzelfsprekendheid mogen wezen dat iedere gemeente zo een parkbegraafplaats heeft. Een mooie plaats waar men kan stilstaan bij het leven. Een leven van uzelf en van uw dierbaren die heen gegaan zijn. Maar nog alle dagen in uw leven blijven.

 Henk Claeys

Zoals ik met eigen ogen heb mogen ervaren, een geweldige ruimtelijkheid! Proficiat!

Stijn Gilbert

Andy, een gemeende proficiat met uw werk. Vorm en geest gaan samen in één geheel.
En dat voelt men.

Patrick Descamps

Van harte proficiat met deze verwezenlijking. Het is dan ook een bevestiging naar de buitenwereld toe dat uw projecten tot in de kleinste details toe worden onderzocht, worden vormgegeven … Het is een heel mooie erkenning voor uw dagelijkse inzet om uw projecten steeds uit te werken tot ware parels die een meerwaarde bieden voor de medemens. Laat dit een drijfveer zijn om uw toekomstige projecten met dezelfde graad van professionaliteit te realiseren.

Stephen Baelde

Een dikke proficiat met deze meer dan verdiende erkenning, hoed af!
Ik zou nog naar daar verhuizen om er later kunnen begraven te worden, zo mooi is het!

Frank Vereecke

Van ons krijg je alvast heel veel felicitaties met deze schitterende realisatie. Wij waarderen uw werk uitermate en zijn dankbaar om van die talenten ook dagelijks in onze tuin te mogen genieten.

Yo Haeleydt

Andy, een heel dikke proficiat als laureaat! Na het beste bier ter wereld, nu ook nog de mooiste begraafplaats! Ils sont gâtés, ces Vlétriens!

Donald Buyze

Proficiat Andy, een prachtige erkenning voor een even prachtige visie!

Luc Dutoit

Prachtig. Daar wordt je even stil van …Als mijn tijd gekomen is, mogen ze mij daar alvast ten grave dragen. Bijna om reeds naar uit te kijken …

Filip Vanryckeghem

Proficiat met je uitstekende prestatie! Vorig jaar was je in mijn huis te gast voor Athena Kortrijk. Ik was toen erg onder de indruk van je werken. Twee weken later ben ik zelfs naar de begraafplaats in Vleteren gereden. Het was voor mij een heel nieuwe benadering, een kader om tot rust te komen als iemand veel verdriet heeft. En tevens verheft de structuur van je visie de dood tot een nabij zijn met het leven.

Marie Paul Vandendriessche

Proficiat met de erkenning! Dit is meer dan terecht. Het omliggend landschap wordt prachtig benadrukt en wordt zelfs versterkt door het lijnenspel van het ontwerp.

Jonas D’hoore

Proficiat Andy! Het was een eer om als aannemingsbedrijf dit project uit te voeren.

Carl Van den Broecke

Van harte proficiat met deze nieuwe realisatie! Na Wervik nu Vleteren. Hadden we maar meer dergelijke PARELS VAN RUST.

Greta Vermeersch-Lagae

Proficiat met deze prachtige creatie en uitvoering. Zelfs langs de foto’s voel je de sereniteit en het respect voor de overledene mens. Waardig afscheid kunnen nemen en even mijmeren nadien,
lijken hier ontzettend de hand te geven aan ‘mogen rouwen’. Hopelijk is dit een voorbeeld voor vele gemeenten!

Yo Haeleydt

Deze begraafplaats is ongelooflijk mooi. Waar blijf je het uithalen? Super! Je bent een genie. Veel succes verder en doe zo voort.

Darline Deprez

Andy, uw realisatie te Vleteren verdient alweer een mooie pluim! Proficiat! Je slaagt er blijkbaar in om de nodige mensen te motiveren om dergelijke prachtige onuitwisbare projecten te kunnen realiseren.

Veronique Hostens

Proficiat Andy met de nieuwe realisatie in Vleteren. Het ziet er terug heel mooi en stijlvol uit!

Daniël Vanhoutte

Proficiat Andy met je nieuwe realisatie in je gekende stijl. Het oogt terug prachtig!

Marnick Gunst

Indrukwekkend!

Rob Wark

Cher Monsieur Malengier,
Félicitation pour votre beau travail! Je suis impatient de pouvoir visiter cette beau cimetière lorsque je serai de passage dans ce coin. J’imagine déjà les hommages aux futurs défunts qui pourront y être pratiqués dans un cadre serin et de qualité. En espérant que votre travail fasse écho jusqu’à chez nous en Wallonie … Bonne continuation, et continuez ainsi!

Vincent Nachtegaele

Beste Andy, uw zoveelste meesterwerk!

Bernard Delvoye

Proficiat Andy. De begraafplaats ziet er schitterend uit. Jouw visie en uitvoering dragen bij tot een waardig afscheid nemen en tot een verbondenheid over de dood heen.

Yo Haeleydt

Andy, proficiat met je prachtig werk. Het ziet er heel eenvoudig en puur uit. Fantastisch in harmonie met de natuur.

Fabrice Vanhee

Oprecht proficiat met de – opnieuw- prachtige realisatie! De begraafplaats ziet er sereen uit en is prachtig geïntegreerd in het landschap!

Ann Devoldere

Dag Andy, de begraafplaats ziet er mooi en sereen uit! Proficiat!

Ria Cardoen

Proficiat Andy!
Ik vermoed dat de site nog een hele transformatie te wachten staat als het aangeplante groen volume krijgt. Ziet er nu heel strak en sober uit.

Frank Vander Stichele

Andy, proficiat met Uw schitterend werk in Vleteren. Mooie foto’s van een strak, sober en minimalistisch ingerichte begraafplaats die perfect de rust, klasse en eerbied uitstraalt met een naadloze overgang in het landschap. Zeer knap gedaan! Chapeau!

Frank D’Hondt

Andy. Echt prachtig. Die rust en de sereniteit. Daar ben ik echt gezond “jaloers” op dat je dat met landschappen kan teweeg brengen. Die emotie. Ik ga zeker en vast eens in het echt gaan zien.

Bertrand Deny

Beste Andy/ Terug een prachtige creatie. Om er stil van te worden. Proficiat. We zijn trots dat u aan onze tuin hebt gewerkt!

Filiep Vereecke

Chic Andy, proficiat. Weer iets aparts!

Freddy Stragier

Prachtig werk, Andy. Als landschapsarchitect ben je, zeker in de Westhoek, onovertroffen.

Jurgen Verfaillie