alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Bouwel

Opdrachtgever

Gemeentebestuur Grobbendonk

Ontwerp masterplan

Andy Malengier BV Landschapsarchitecten

Technische uitvoering

In samenwerking met ingenieursbureau Witteveen+Bos

Onderzoek funerair erfgoed

Marjolijn Van Damme

Kerkhof Bouwel dorp

In het ontwerpproces voor de herinrichting van deze beschermde begraafplaats te Bouwel, waarbij het herwaarderen van het erfgoed centraal staat, hebben we ons laten leiden door een grondige analyse van het funerair erfgoed. De ontdekking dat taxusmassieven vroeger een prominente plaats innamen op deze begraafplaats, diende als inspiratie voor de herintroductie van taxus topiary.

Deze prachtige taxusvormen worden verspreid over de begraafplaats, waardoor een sfeer van tijdloze elegantie en respect voor de geschiedenis wordt gecreëerd. Ze zorgen ook voor een harmonie en samenhang over de volledige begraafplaats.

De ronde vorm, die overal terugkomt op de begraafplaats, werd opnieuw geïntegreerd in het ontwerp van een nieuwe strooiweide. Deze strooiweide, gestructureerd in een perfecte cirkel, straalt rust uit en biedt een waardige plek voor het uitstrooien van onze dierbaren. Door de geïntegreerde zitbank worden de bezoekers uitgenodigd om te verpozen en te reflecteren te midden van deze serene omgeving. De cirkelvorm symboliseert niet alleen de eindeloze cyclus van het leven, maar verbindt ook het verleden met het heden.

Naast de heropleving van historische elementen hebben we gestreefd naar een eigentijdse en verfijnde uitstraling door de introductie van een modern urnemonument. Dit monument, zorgvuldig geïntegreerd tussen de bestaande graven, dient niet alleen als herdenkingsplaats voor de nabestaanden maar bevordert ook de esthetiek van de begraafplaats.

Door het samenspel van historische en moderne elementen hebben we getracht om een rijke, gelaagde ervaring te creëren voor de bezoekers van de begraafplaats.

Deze herinrichting gaat verder dan alleen de fysieke transformatie van de ruimte; het is een eerbetoon aan het verleden, een viering van het heden en een investering in een tijdloze toekomst voor het funeraire erfgoed van deze gedenkwaardige locatie.

 

 

Deze fotorealistische renderbeelden mogen niet gebruikt of verspreid worden zonder toestemming van ontwerpbureau Andy Malengier BV