loading1
loading2

Andy Malengier, geboren in Ieper op 9 juni 1971, houdt er een duidelijke filosofie op na. Zijn ontwerpen moeten een positief effect hebben op de gemoedsgesteldheid van de mens en de verdere (her)inrichting van de buitenruimte. Als kind had Andy een constante voorliefde voor de natuur, landschappen en tekenen. Op 15-jarige leeftijd trok Andy naar Gent om er les te volgen in de afdeling Artistieke Humaniora van Sint-Lucas. Daar werd hij niet alleen geconfronteerd met tekenen en ontwerpen, maar ook met architectuur, vormgeving, kunst, schilderen, maquettes bouwen, enz … (lees verder onder visie). Die opleiding bleek een fantastische basis om later naar Melle te trekken, waar hij verder studeerde aan de Hogeschool Gent, Departement Biowetenschappen en Landschapsarchitectuur. Eenmaal het diploma hoger onderwijs op zak koos Andy Malengier niet onmiddellijk voor een zelfstandig bestaan als tuinarchitect. Hij ging aan de slag in enkele tuinaanlegbedrijven waar hij praktijkervaring kon opdoen. In deze tijd combineerde hij zijn werk met een opleiding van een postgraduaat aan de afdeling Monumenten- en Landschapszorg van de Kunstacademie in Antwerpen. Deze studies werden vroegtijdig stopgezet daar hij toen de kans kreeg om bij de stad Wervik aan de slag te gaan als plaatsvervangend hoofd van de stedelijke groendienst. Na 3 jaar zette hij de stap naar een zelfstandig bestaan en richtte zijn eigen ontwerpbureau op. Zijn werkterrein is heel breed. Het omhelst het ontwerp van de private en de openbare ruimte vanaf de masterplanning tot en met het bijsturen van de laatste millimeters op de werf. Met zijn ontwerpen voor begraafplaatsen wist hij zich moeiteloos te onderscheiden, getuige de in 1999 gewonnen International Funeral Award (IFA) met het ontwerp voor de parkbegraafplaats van Wervik. Een unieke prestatie, daar hij toen de veelbesproken realisatie van de begraafplaats in Kortrijk, een ontwerp van de Milaneese architect Bernardo Secchi, achter zich kon laten. In 2004 werd terug de IFA gewonnen in de categorie funeraire kunst, waar zijn ontwerpen voor een aantal grafzerken een onderscheiding kregen. Ook in 2007 werd de IFA gewonnen met de realisatie van 4 begraafplaatsen voor de gemeente Zonnebeke. Ondertussen kreeg hij meerdere opdrachten voor de studie van begraafplaatsen over gans Vlaanderen. Andy Malengier won tevens de ontwerpwedstrijd met zijn ontwerp voor een nieuwe begraafplaats in Watou en hij werd laureaat met de nieuwe begraafplaats van Vleteren. Naast deze onderscheidingen in de wereld van begraafplaatsen kon Andy Malengier ook een belangrijke wedstrijd winnen met de vernieuwing van de dorpskern van Oostnieuwkerke. Ook de herinrichting van het gemeentepark van Wevelgem werd in 2018 uitgeroepen tot beste parkrealisatie van Vlaanderen. Het doel zich niet alleen te onderscheiden in begraafplaatsen, maar in de discipline van de tuin- en landschapsarchitectuur in het algemeen werd hiermee duidelijk gesteld!

Inhuldiging van de parkbegraafplaats van Vleteren – Foto Friedel Pil

‘De kracht van de discipline van de tuin- en landschapsarchitectuur ligt in de kunst van het scheppen van plekken die de zintuigen prikkelen, vreugde verschaffen, paradoxen omvatten, tradities weerspiegelen en verwachtingen opwekken. Plekken waarvan de esthetische kwaliteiten duurzaam zijn en gewaardeerd worden los van de specifieke economische en sociale voorwaarden op grond waarvan ze zijn ontstaan’ – Sven-Ingvar Andersson (1927-2007), Zweeds landschapsarchitect en professor  aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen – (Bron: Lexicon van de tuin- en landschapsarchitectuur door Meto J. Vroom)

Met de constante toepassing van deze prachtige definitie van de werkelijke activiteit van de tuin- en landschapsarchitect, worden plannen opgemaakt en adviezen gegeven in verband met de (her)inrichting van de private en publieke buitenruimte.