loading1
loading2
alt
alt
alt
alt

Locatie

Ichtegem

Opdrachtgever

Gemeentebestuur Eernegem

Ontwerp dorpskern en architectuur voor de bushalte met fietsenstalling

Landschapsarchitecten Andy Malengier BV
2023

Technische studie

Studiebureau Jonckheere BV

Ontwerpwedstrijd

Eerste plaats

Bushalte met overdekte fietsenstalling Ichtegem

Het gemeentebestuur wenst een dorpskern met meer aandacht voor groen en beleving.

Het projectgebied omvat 3 zones. De markt, de omgeving van de kerk en een nog te creëren open ruimte. Een ruimte dat zal ontstaan door de sloop van twee gebouwen naast het gebouw waarin de KSA van Ichtegem zijn onderkomen heeft.

Dorpskern Ichtegem

De sloop van gebouwen slaat steeds een gat in de stedenbouw van een stad of dorp. Ik vond het dan ook zeer belangrijk om dat gat een waardige invulling te geven zodoende niet enkel een mooi groen park te creëren maar ook een versterking van de stedenbouw en het straatbeeld van de Koekelarestraat. Er werden muren ontworpen die het park van de drukke straat afsluiten en het de nodige geborgenheid bezorgen. De vraag van het gemeentebestuur om ook een bushalte met overdekte fietsenstalling te voorzien zorgde ervoor dat de ontwerpopdracht alleen maar boeiender werd. De bushalte met overdekte fietsenstalling is samen met de parkmuren als één geheel ontworpen en vormt ook terzelfdertijd de poort tot het nieuwe openbare park. Het gemeentepark van Ichtegem.

De materiaalkeuze van deze architectuur werd bepaald door naar de onmiddellijke omgeving te kijken. De kleur van de lichtgeel/bruine baksteen past bij de kerk en het mooie gebouw waar de KSA van Ichtegem zijn onderkomen heeft. Oud en nieuw gaan in het ontwerp harmonieus samen. De indruk wekken dat alles er altijd zo heeft bijgelegen was het uitgangspunt in mijn ontwerp.

Deze fotorealistische renderbeelden mogen niet gebruikt of verspreid worden zonder toestemming van ontwerpbureau Andy Malengier BV