loading1
loading2
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Ichtegem

Opdrachtgever

Gemeentebestuur Eernegem

Ontwerp dorpskern en architectuur voor de bushalte met fietsenstalling

Landschapsarchitecten Andy Malengier BV
2023

Technische studie

Studiebureau Jonckheere BV

Ontwerpwedstrijd

Eerste plaats

Dorpskern Ichtegem

Het gemeentebestuur wenst een dorpskern met meer aandacht voor groen en beleving.

Het projectgebied omvat 3 zones. De markt, de omgeving van de kerk en een nog te creëren open ruimte. Een ruimte dat zal ontstaan door de sloop van twee gebouwen naast het gebouw waarin de KSA van Ichtegem zijn onderkomen heeft.

De markt zal heringericht worden met een ‘centrale green’, een zitbank rond een fontein, ruime terrassen voor de horecazaken en voldoende plaats om er de jaarlijkse kermis te laten doorgaan.  De markt zal hierbij in het dorp een waardevol groen hart vormen waar de bewoners elkaar in een aangenaam kader zullen kunnen ontmoeten. Het kunstwerk ‘De Flandrien’ van Patrick Steen zal er op een prominente plaats geïntegreerd worden.

De omgeving rond de kerk zal eveneens een grote metamorfose ondergaan door een doorgedreven ontharding. De parkeerplaatsen maken er plaats voor een park dat omrand zal worden door hoogstambomen en rond geschoren hagen. De parking zal naast deze voormalige ‘kerkhof’ aangelegd worden en zal door een optimaal groene inrichting naadloos in het groter geheel geïntegreerd worden.  De inkom van de kerk zal door de ronde hagen geaccentueerd worden en naadloos overlopen in een plein dat de schakel met de markt zal vormen.

De vrij gekomen open ruimte door de sloop van twee woningen zal ingericht worden als een park dat één geheel zal vormen met de omgeving van de kerk. Daarin zal een centraal gelegen fontein omgeven zijn door zitbanken. De muren zorgen voor de nodige geborgenheid en sluiten de parkbeleving af van de nieuw ontworpen parking en de drukke Koekelarestraat. Verankerd met de parkmuren heb ik ook een bushalte ontworpen met de mogelijkheid om fietsen te stallen. Deze architectuur vormt ook een zeer interessant poorteffect als inkom van het ‘Gemeentepark Ichtegem’.

Bushalte met overdekte fietsenstalling Ichtegem

Mooie hoogstammige bomen zullen over deze drie zones aangeplant worden en zo de dorpskern transformeren tot een dorpspark. De bomen staan in ruime gazonvakken die steeds visueel met elkaar in verbinding staan. Op deze manier verkrijgt de dorpskern een groene dragende structuur dat alle onderdelen van het dorp, ruimtelijk en esthetisch, met elkaar zal verbinden.

Deze fotorealistische renderbeelden mogen niet gebruikt of verspreid worden zonder toestemming van ontwerpbureau Andy Malengier BV