alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Oostnieuwkerke

Opdrachtgever

Gemeentebestuur Staden

Ontwerp

Andy Malengier

Technische studie & werfopvolging

Andy Malengier

Kunstwerk Silence

Maen Florin

Wedstrijd

Laureaat VVOG, 'Groene Lente 2009'

Dorpskern Oostnieuwkerke

Herinrichting dorpskern Oostnieuwkerke

Na een goed georganiseerde brainstorm wezen de kenbaar gemaakte noden van de bevolking van Oostnieuwkerke, hoe uiteenlopend die ook zijn, op één algemene nood of wens, nl. het aantrekkelijker, rustiger en veiliger maken, van de dorpskern van Oostnieuwkerke.  Via dergelijke visie en uiteindelijke aanpak zullen alle naar voor gebrachte noden ingewilligd worden. Het uiteindelijke ontwerp toont aan dat via een drastische, groene en stijlvolle aanpak Oostnieuwkerke heel veel in zijn mars heeft. Oostnieuwkerke verdient een ‘grandeur’ die de bewoner de ‘sfeer’ biedt van weleer en de ‘hoop’ voor de toekomst.

Zoals zovele Engelse voorbeelden aantonen, is een groen ‘hart’ voor een dorpskern essentieel  voor een optimale levenskwaliteit! Kerken staan er in een park, een sober park, bestaande uit gras, bomen, hagen en smeedwerk. Het ‘centrumpark’, altijd gelegen rond de kerk, loopt als het ware over in de private voortuinen en het landschap. Traditie en respect voor de publieke ruimte vieren er hoogtij!  Dit was eveneens het streefdoel voor Oostnieuwkerke.

Dit fantastisch project moet een voorbeeld worden voor heel Vlaanderen. De dorpskern werd teruggegeven aan de mens. Een lange, drukke asfaltrijweg werd er letterlijk uitgebroken. Het Brigidapark, de pastorietuin en de omgeving van de kerk vormen één geheel en creëren zo één groot groen hart. De kerk werd er opgenomen in een groene oase van rust en stille recreatie. En wat met koning auto? De auto kan perfect achter de kerk zijn weg vinden, en krijgt er zelfs nog een paar extra parkeerplaatsen bij. Iedereen tevreden! Iedereen bedient op pure schoonheid!

DOWNLOAD ARTIKEL GROEN CONTACT DOWNLOAD ARTIKEL KERK & LEVEN

Realisatie

Voor & Na

Uitvoering

Ontwerp

Bevindingen

Beste Andy, wat mij in Oostnieuwkerke en jouw overige werken opvalt is een strakke soberheid met een bijna mystieke uitstraling. Zo’n plekken verdienen naar mijn aanvoelen zowel het epitheton “zalig” als “heilig”. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je op deze weg “traag maar gestaag” kunt doorgaan en dat er instanties te vinden zijn die openstaan voor wat je wil realiseren en die samen met jou bereid zijn om af en toe “baanbrekend” werk te verrichten.

Daniël Vanhoutte

Beste Andy, ik heb de grootste bewondering voor uw prachtige ontwerpen en uitvoeringen en heb tevens respect voor de diepzinnige achtergrond. Andy, als meester in uw vak legt u een blijvende stempel op ons landschap.

Bernard De Cuyper

Andy, Oostnieuwkerke is perfect. Niets mag er aan toegevoegd worden, niets mag er weggenomen worden!

Guilbert Decouvreur

Andy, de nieuwe dorpskern van Oostnieuwkerke is een tuin die mij doet denken aan een kloostertuin, compleet met ronde breviergangen waar nonnen of paters al wandelend hun gebeden konden prevelen.

Hein van Iersel

Andy, met heel veel plezier heb ik de vernieuwde dorpskern bekeken en het is werkelijk adembenemend mooi geworden.
Ik ben diep onder de indruk van je visie, je inzichten en je kunnen!

Katrien Vandendriessche

We zijn naar Oostnieuwkerke geweest en vonden de aanleg van het kerkplein met aansluitende tuin zeer geslaagd. Er waren ook tal van mensen aan het genieten van de ronde waterbedding. De kunstwerken bevielen zeer – ze pasten perfect in de geest van het roject. Ik moet u feliciteren met dit en uw andere diverse projecten. Allen verscheiden maar steeds met een gefundeerde filosofie voor ogen en dat bevalt ons erg.

Yo Haeleydt

Als tijdens de rondleiding van Andy zijn betoog begon was het vrij duidelijk. Professionalisme, vakkennis en gedrevenheid waren hier aan de orde. Wat begon als een vraag tot het plaatsen van een kunstwerk, eindigde door zij toedoen in de volledige heraanleg van de dorpskern inclusief het verwijderen van een doorsteekweg. Knap staaltje.

Johan Scheerens

Beste Andy, proficiat met uw prachtige realisatie in Oostnieuwkerke, ik ga zeker ter plaatse wel eens kijken. Prachtig hoe die buurt zo drastisch verandert is. Daar is durf en lef voor nodig! Het zou misschien een idee zijn om de omgeving rond onze kerk in Wervik, de brug en het pardoen eens grondig aan te pakken. Het zou Wervik weer eens op de kaart zetten!

Lieven Vandamme

Dag Andy, ik heb je ontwerp van Oostnieuwkerke eens doorgenomen. Fantastisch dat men kiest voor kwaliteitsvolle open ruimte. En natuurlijk weet ik dat jij daar garant voor staat. Ik vind het prettig om zo met je werk kennis te maken!

Bernard Kint

Andy, bij deze willen we u feliciteren met uw realisatie in Oostnieuwkerke, we hebben uw project hier met veel belangstelling bekeken en besproken. Proficiat vanwege Geert en Christiane en ons team!

Geert Dewulf

Hallo Andy, proficiat met je artikels en voor je erkenning voor dit effectief prachtige ontwerp in Oostnieuwkerke. Ik hoop dat je nog zo een paar ‘baanbrekende’ projecten mag en kan realiseren in de toekomst!

Line Putseys

Bijzonder geslaagd !

Marc Cordenier

Beste Andy, proficiat met je nieuw geslaagd project in Oostnieuwkerke. Schoonheid doet inderdaad leven!!! Je slaat de nagel op de kop. Helaas is niet iedereen hiermee akkoord of mee vertrouwd uit gewoontevorming. Schoonheid erkennen heeft niks te maken met een hoog opleidingsniveau. Het heeft alles te maken met innerlijk en uiterlijk te durven kijken en uiteindelijk ook werkelijk zien. Soms vraagt dat veel moed en niet iedereen heeft de ballen aan zijn lijf om zichzelf in vraag te stellen. Doe zo verder!

Liza Pattyn

Andy, we zijn super trots op jou! Doe zo verder! Lijkt ons super rustgevend om aan de waterpartij te zitten!

Nathalie Sigiez

Andy, het doet me een ongelooflijk plezier dat intense en pure schoonheid kan geschept worden door onze mensenhanden. Opnieuw een tijdloze creatie van puur genot! Dank je wel!!!

Melissa Deckmyn

Ontroerend mooi, Andy.

Patrick Descamps

Beste Andy, proficiat met je prijs, een mooie overwinning op beton en andere Vlaamse onzin. Ik vind het echt tof dat je zoiets kunt bereiken, proficiat!

Henk Vandaele

Geachte oud-student, beste Andy, van harte proficiat met uw project in Oostnieuwkerke! Tevens heb ik een grote bewondering voor de vele kwalitatieve en kunstzinnige initiatieven welke een dam opwerpen tegen een gebanaliseerde omgeving voor de mens.

Rik De Vis

Andy, eigenlijk is het precies alsof de dorpskern van Oostnieuwkerke er altijd zo bijgelegen heeft …

Steven Verbeke

De dorpskern van Oostnieuwkerke is niet ontworpen om vanuit één punt statisch te worden aanschouwd. Zo ook bij uw andere realisaties. Het ontwerp van de dorpskern bezit een dynamiek die door u in vorm werd gegoten. De door u bepaalde tracés worden door de bewoners al dan niet poëtisch ingevuld. Hierbij denk ik aan uw beschrijving van de communicanten die aan de waterpartij verzamelen en in een processie door het parkdeel naar de kerkpoort opklimmen. Maar het ontwerp suggereert méér dan een willekeurige beweging. Als je kan kiezen verloopt de beweging circulair, beginnend in het midden, dan langs de randen -en dus niet axiaal door het midden- , om dan weer even in het brandpunt, een rustpunt te vinden. Een stap verder en het wankele evenwicht is terug verbroken. Het park van Oostnieuwkerke verzorgt een dynamisch beleven van het tracé van de rand naar het midden en etaleert een dankbaar bevestigen van het leven …

Steven Verzele

Het is menens! Het is zeker!
Geen aprilvis en geen gezever!
Het wordt een “grote sprong” … voorwaarts.
Een ‘brainstorm’ heeft door het dorp geraasd.
Van kerk tot Zonneheem, van Bank tot Isabelle, geen verkeer, zelfs geen ‘sens uniek’.
En tussen kerk en zonneheem … greens!
Zoals rond de kathedraal van Canterbury, een brede allee, op de ‘briek pilée, rond zacht en zuiver pelouse-gras.
Een kiosk en een fontein, met krinkelende waterding.
Tegen elke boom een bank, in schaduwrijke plekjes.
Komt allen daarheen, die uitgeput zijt, of stilte zoekt!
En de pastoor? Hij leve verder in mooier groen!
Geen ‘grille’ meer van doen: voor-zij-en achterwaarts: één bloeiende wijngaard, één aards paradijs.
Wat een sprong, wat een sprong grote sprong … voorwaarts!
Dat wordt ons nieuwe centrum, ik teken vlug voor 5 jaar bij, of koop een appartement van ‘Rossini’, want wie wil dat missen, zulk een getij!

Jules Lansen, pastoor van Oostnieuwkerke