loading1
loading2
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Zonnebeke

Opdrachtgever

Geen opdrachtgever. Ontwerp op eigen initiatief.

Logistiek & Coördinatie

Er werd een VZW opgericht met de naam 'VZW Brothers In Arms Memorial Project'

Bezoek VZW Brothers In Arms Memorial Project >

Uitvoering

Het concept is gerealiseerd, de afwerking volgt.
Dit behelst het volledig bekleden van het monument met Belgische blauwe hardsteen, het aanbrengen van alle teksten, de verlichting en het beeldhouwwerk.

Steun

Met de financiële steun van de Nationale Loterij van België

Brothers In Arms Memorial

Na het vernemen van het tragische verhaal van John en Jim Hunter was ik vastberaden om ter herdenking van deze broers een memoriaal te ontwerpen.

Van het tragische moment van het overlijden van John in de armen van Jim had de kunstenaar Sören Hawkes reeds een tekening gemaakt. Johan Vandewalle die John Hunter had opgegraven en mij zijn verhaal vertelde overhandigde mij deze tekening. Ik twijfelde geen seconde en integreerde de tekening in mijn ontwerp. Voor de realisatie zal er een beeldhouwer gevraagd worden deze tekening als een beeldhouwwerk uit te werken.

Het beeldhouwwerk plaatste ik op het einde van een 66 meter lange sokkel.

Deze sokkel symboliseert de scheidingslijn tussen de twee werelden van de strijdende naties. Een scheidingslijn tussen oorlog en vrede. De verschrikking van de oorlog en de strijd om vrede zijn elk op zich aan het uiteinde van het memoriaal te ervaren.

Daarnaast symboliseert de lange sokkel het troosteloze pad van Jim. Na het sterven van John bewandelde Jim zijn leven lang dit ontroostbaar pad tot hij uiteindelijk na zijn dood terug met zijn broer verenigd werd. De twee in elkaar verstrengelde cirkels op het andere uiteinde van de lange sokkel symboliseren de uiteindelijke eeuwige vereniging van de twee broers en eigenlijk alle broers die elkaar hebben verloren in alle oorlogen ter wereld.

Ter herdenking van al deze broers werd er in het park ook een herdenkingsdreef ontworpen. Onder de haagbeuken zullen naamplaten in blauwe hardsteen gelegd worden waarin de namen van de broers gekapt zijn. Aan het begin van deze herdenkingsdreef zal er permanent en herdenkingsvlam branden.

Daarmee stuurt het ‘Brothers-In-Arms Memorial’ een universele vredesboodschap de wereld in. Een verhaal van vrede en de eeuwige vereniging van alle broers die elkaar in vele oorlogen hebben verloren.

Andy Malengier

Ontwerp