loading1
loading2
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Locatie

Zonnebeke

Ontwerp

Andy Malengier

Beeldende kunsten : Ontwerptekening van de twee broers

Sören hawkes

Beeldhouwkunst : Realisatie bronzen beeld van de twee broers

Louis Laumen

Letterkunst : Ontwerp en uitvoering teksten in de 'Standing Stones'

Stéphanie Busard

Drone foto's

Steven Decroos

Logistiek en coördinatie

VZW Brothers In Arms Memorial Project

Financiële steun

Nationale Loterij

Realisatie

2022

Brothers In Arms Memorial

Na het vernemen van het tragische verhaal van John en Jim Hunter was ik vastberaden om ter herdenking van deze broers een memoriaal te ontwerpen.

Van het tragische moment van het overlijden van John in de armen van Jim had de kunstenaar Sören Hawkes reeds een tekening gemaakt. Johan Vandewalle die John Hunter had opgegraven en mij zijn verhaal vertelde overhandigde mij deze tekening. Ik twijfelde geen seconde en integreerde de tekening in mijn ontwerp. Voor de realisatie zal er een beeldhouwer gevraagd worden deze tekening als een beeldhouwwerk uit te werken.

Het beeldhouwwerk plaatste ik op het einde van een 66 meter lange sokkel.

Deze sokkel symboliseert de scheidingslijn tussen de twee werelden van de strijdende naties. Een scheidingslijn tussen oorlog en vrede. De verschrikking van de oorlog en de strijd om vrede zijn elk op zich aan het uiteinde van het memoriaal te ervaren.

Daarnaast symboliseert de lange sokkel het troosteloze pad van Jim. Na het sterven van John bewandelde Jim zijn leven lang dit ontroostbaar pad tot hij uiteindelijk na zijn dood terug met zijn broer verenigd werd. De twee in elkaar verstrengelde cirkels op het andere uiteinde van de lange sokkel symboliseren de uiteindelijke eeuwige vereniging van de twee broers en eigenlijk alle broers die elkaar hebben verloren in alle oorlogen ter wereld.

Ter herdenking van al deze broers werd er in het park ook een herdenkingsdreef ontworpen. Onder de haagbeuken zullen naamplaten in blauwe hardsteen gelegd worden met daarin de ingekapte namen van vele broers die elkaar verloren in alle oorlogen ter wereld. Aan het begin van deze herdenkingsdreef zal er permanent en herdenkingsvlam branden.

Daarmee stuurt het ‘Brothers-In-Arms Memorial’ een universele vredesboodschap de wereld in.

Een verhaal van vrede en de eeuwige vereniging van alle broers die elkaar in vele oorlogen hebben verloren.

Realisatie

Bevindingen

Greetings Andy,

That was (is) an unforgettable experience and I was awe struck by the thought and complexity that you incorporated into the memorial. Everything is so coordinated and representative, yet also invokes a great sense of peace, such that it seems perfect. It gave me goosebumps and I must return to see it again. I have since looked at your website and you appear to have a knack of creating both open and closed spaces totally appropriate to the situation. I’m proud to have met you.

Anthony Attwood